Vi summerar: Sportåret 2015

Sports

2015 drar sig mot sitt slut och i detta inlägg summerar vi sportåret. Det har varit en mix av svenska med- och motgångar. Summa summarum får det ses som lite av ett mellanår mellan 2014 med Vinter-OS och fotbolls-VM och 2016 med fotbolls-EM, sommar-OS och World Cup i ishockey. Listan nedan är ett axplock av det vi skrivit om 2015:

 • Året inleddes dystert när juniorkronorna blev utan medalj i junior-VM i ishockey. De gjorde en ojämn turnering och föll tyvärr mot Slovakien i bronsmatchen. Kanada vann turneringen.
 • Handbollsframgångarna uteblev på både herr- och damsidan där svenska lagen blev utslagna tidigt i slutspelen.
 • Skidåret inleddes och avslutades med norsk dominans i spåren. Marit Björgen och Martin Johnsrud Sundby vann Tour de Ski.
 • Bättre gick det i skid-VM i Falun! Totalt blev det nio blå-gula medaljer, varav tre från vår skiddrottning Charlotte Kalla:

Stina Nilsson, silver – sprint damer
Charlotte Kalla, brons – Skiathlon
Sverige, silver – sprintstafett damer
Charlotte Kalla, guld – 10 km
Johan Olsson, guld – 15 km
Sverige, silver – stafett 4×5 km
Sverige, silver – stafett 4×10 km
Charlotte Kalla, brons – 30 km
Johan Olsson, brons – 50 km

 • Luleå vann Champions Hockey League och Växjö slog Skellefteå i SM-finalserien. Vinnare av NHL blev Chicago Blackhawks.
 • I alpin-VM blev det tre svenska medaljer; 1 silver och 2 brons.
 • Hockey-VM i Tjeckien blev en stjärnspäckad historia där vi fick se mängder av NHL-stjärnor. Tyvärr föll Tre Kronor mot Ryssland redan i kvartsfinalen. Vann gjorde Kanada med Sidney Crosby i spetsen. De förnedrade Ryssland i finalen och vann med hela 6-1. I dam-VM vann USA genom att besegra Kanada i finalen.
 • Barcelona vann Champions League 2014/15 genom att besegra Juventus i finalen.
 • Fotbollssommaren 2015 bjöd på flera trevliga turneringar. Dam-VM i Kanada, Copa América, U21-EM för herrar och U19-EM för damer. Hur det gick? Bedrövligt i dam-VM där svenskorna tampades med skador och motgångar hela turneringen för att sedan åka ut mot Tyskland i gruppspelet. USA vann guldet. Chile vann sydamerikanska mästerskapen på hemmaplan. Sommarens stora händelse för svensk del blev U21-EM där John Guidetti anförde Sverige till guld efter att ha besegrat Portugal på straffar i finalen! Dessutom tog även svenska damerna guld i U19-mästerskapen, anförda av Stina Blackenius som vann turneringens skytteliga med 6 fullträffar. Sommaren 2015 visade på god återväxt inom svensk elitfotboll!
 • Sarah Sjöström vann årets bragdguld. Sim-VM i Kazan 2015 blev Sveriges bästa någonsin med tre guld, två silver och ett brons. Sjöström tog två guld, två silver (inkl ett i stafett) och ett brons. Det tredje guldet togs av Jennie Johansson. Goda formbesked inför sommar-OS 2016!
 • I friidrotts-VM i Peking blev det få svenska framgångar. Däremot bjöd vi på massor av trevlig underhållning när Usain Bolt tog guld på guld på guld (100 m, 200 m, stafett). Vi följde även Mo Farah som vann guld på 5000 och 1000 m.
 • Kvalhösten blev inledningsvis en tung historia för Erik Hamréns mannar. Två förluster, mot Ryssland och Österrike, innebar att man tappade direktplatsen till fotbolls-EM 2016 i Frankrike. Istället väntade ett ovisst play-off. Motståndaren blev tufft: våra nordiska rivaler, Danmark. Slutet gott allting gott, dock. Vi hade Zlatan, det hade inte Danmark. Vår superstjärna var bäst när det gäller och pensionerade danskarna. Det blir EM 2016 för blågult!
 • Malmö FF tog sig till Champions League för andra året i rad. I turneringen blev det en vinst och fem förluster. 2016 inleds åttondelsfinalerna i turneringen.

Nu ser vi fram emot supersportåret 2016 som du kan läsa om i ett annat inlägg!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.