Vi summerar: Skid-VM i Falun 2015

Skid-VM på hemmaplan är över. Nästa gång går världsmästerskapen i Lahtis, Finland 2017. Totalt har 63 medaljer delats ut (stafetterna ihopslagna).

Flest guld till Norge

Våra grannar i väst vann överlägset flest guld – 11 stycken. Sverige kom på tredje plats med 2 stycken guldmedaljer. Tvåa blev Tyskland med 5 guld i backhoppning. Mästerskapens skidkung blev Petter Northug Jr med 4 guldmedaljer. Efter honom kommer den nya skiddrottningen Therese Johaug med 3 guld. Den tidigare drottningen, Marit Björgen hamnar på femte plats med 2 guldmedaljer. Dock hade Björgen satsat mycket krut på årets Tour de Ski och kanske inte var formtoppad. Kanske tar hon tillbaka tronen inom kort, det återstår att se.

Charlotte Kalla bästa svensk

Charlotte Kalla vann 1 guld, 1 silver och 2 brons vilket placerar henne på åttonde plats i den totala medaljligan. Som svensk är det förmodligen hennes insatser vi kommer att komma ihåg bäst från dessa tävlingar. Innan VM hade hon stått över Tour de Ski och visat tveksam form. Efter några veckors frånvaro från rampljuset smällde det dock till i en 10-km tävling i fristil strax innan VM. Kalla vann den överlägset. Vad hon än gjorde under de här veckorna så fungerade det. Kalla var i form under VM. Första medaljen, ett brons, kom i 15 km Skiathlon där vi fick se ett uppsving i hennes klassiska åkning. Hon visade prov på samma fina åkning vid när hon tog det avslutande bronset på 30 km klassiskt efter en fantastisk upphämtning. Även i damernas 4×5 km-stafett där det blev silver gjorde Kalla en avgörande finfin klassisk sträcka. Silver och brons i all sin ära, vi får dock inte glömma bort det överlägsna guldet på 10-km fristil, hennes paradgren. Den dagen fanns det ingen som kunde slå henne. Norskorna var hopplöst efter och det blev lite överraskande två amerikanska medaljer efter Kalla.

Väder och vind

En del av diskussionen under spelen handlade om väder, saltning av banan och så vidare. Inte bara efter Kallas guld där många menade att norskorna vallat bort sig, men även efter den avslutande femmilen där det blev fördel Northug då ingen av de andra åkarna kunde dra ifrån i den mjuka banan. Går det att dra så många andra slutsatser än att det är lika för alla? Skidor är en utomhussport och ur vissa perspektiv en lagsport där mycket måste klaffa: Vallning, skidval, vätskekontroll, information och så vidare. Den som lyckas pricka in dessa faktorer rätt i en harmonisk helhet tillsammans med en god dagsform vinner. Så enkelt är det. Osäkerheten som skapas gör även att sporten blir roligare ur publiksynpunkt: Ovisshet skapar spänning.

Johan Olsson bäst på herrsidan

Det här mästerskapet dominerade damernas medaljer för Sverige. Av totalt 9 medaljer tog de 6. På herrsidan var Johan Olsson inblandad i samtliga 3 medaljer: Det suveräna guldet i 15 km fristil, silvret i 4x10km-stafetten och det avslutande bronset på 30 km klassiskt. I övrigt kan vi konstatera att för att vara med och konkurrera med Norge måste viktiga pjäser som Marcus Hellner och Daniel Richardsson vara i bättre form. Hellner tog det nobla beslutet att avstå sin plats på 30 km till förmån för Anders Södergren som fick avsluta karriären på hemmaplan med en femtonde plats. Frågan är hur återväxten ser ut bland herrarna? Lars Nelson kan växa in i kostymen som fortfarande är lite för stor.

Stina Nilsson mot stjärnstatus

På damsidan verkar bredden vara betydligt större. Tittar man tillbaka på 4×5-stafetterna i OS i Sotji och här i Falun är det sju olika åkare som tagit medalj. En stjärna på uppgång är Stina Nilsson med sin vassa spurt. Det räckte till tre silver för 21-åringen som har framtiden för sig. Hon spurtade hem Sveriges första medalj i mästerskapen i sprinten. De andra två medaljerna kom i sprintstafetten och 4×5-stafetten. Förutom de urstarka avslutningarna har hon även en kyla och är taktiskt duktig.

Sveriges bästa VM någonsin

Under VM i Obersdorf 1987 tog Sverige 8 medaljer totalt. Det gjorde man även i Val Di Fiemme 1991. I och med Johan Olssons brons på 30 km slogs det rekordet på hemmaplan 2015. Vi upplever alltså en storhetsperiod inom svensk skidsport just nu och det verkar ljust inför framtiden.

Livet utan Norge?

Samtidigt är Norge suveräna både på dam- och herrsidan. Dock får vi inte glömma deras betydelse: Vad vore de svenska framgångarna värda om vi inte hade Norge att mäta oss mot? Visst, ibland tar en rysk åkare en medalj och ibland sticker namn som Cologna och Kowalczyk upp. Detta mästerskap gjorde de dock inte det. På så sätt är sportsliga framgångar ibland relativa motståndet. Därför är det viktigt att det finns internationell konkurrens så man får ordentliga kvitton på vad träning och teknik har gett. Idag får vi det, mycket tack vare att vi konkurrerar med världens bästa skidnation. Och de gånger vi inte rår på dem i spåren kan vi alltid trösta oss med att vi alltid slår dem i hockey!

Nu ser vi fram emot Vasaloppet 2015 och fortsatta världscuptävlingar!