Chile vann Copa América 2015

Det krävdes straffar för att avgöra en mållös final mellan hemmalaget Chile och Lionel Messis Argentina i Copa América 2015. Efter två missade straffsparkar av Argentina stod till slut Chile som Sydamerikanska mästare för första gången.

Finalen avgjordes på straffar

Senast Argentina vann Copa América var 1993. Chile hade aldrig lyckats vinna turneringen. Nu hade de alltså chansen på hemmaplan. Finalen präglades av hårt spel och sju gula kort delades ut. Inget av lagen lyckades dock göra mål efter 90 minuter. Gonzalo Higuain, till vardags i italienska Napoli i serie A, var närmast att göra mål, men missade i matchens slutminut. Efter en mållös förlängning väntade straffar. Matías Fernández satte sin för Chile och Lionel Messi sin. 1-1. Efter att Arturo Vidal satte sin straff missade Higuain. 2-1 Chile. I tredje straffrundan satte Charles Aránguiz sin straff medan Éver Banega missade sin vilket innebar 3-1 för Chile och att de skulle bli mästare på hemmaplan om Alexis Sánchez satte sin straff, vilket han gjorde.

Så var Copa América 2015

Vi har fått uppleva en spännande turnering i Chile med en mängd bra lag. Giganterna Argentina och Brasilien står verkligen inte ensamma på toppen utan det finns ett antal lag som kan utmana. Chile visade det genom att vinna guldet, Peru tog bronset efter seger med 2-0 mot Paraguay. Brasilien åkte ut mot Paraguay på straffsparkar i kvartsfinalen och Argentina kunde ha gått samma möte till ödes mot Colombia, men lyckades ta sig vidare till semifinalen. Så jämna har matcherna varit. Vi har fått se ett antal stjärnor på planen, Messi och Neymar var kanske de mest namnkunniga innan turneringen startade. Neymar drog dock på sig en avstängning och Messi har inte levererat i målprotokollet. Perus Paolo Guerrero och Chiles Eduardo Vargas vann skytteligan med 4 mål var. Totalt gjordes 59 mål på 26 matcher vilket ger ett snitt på ~2,3 mål per match.

Copa América 2019 spelas i Brasilien. Innan dess spelas Copa América Centenario redan nästa sommar, i USA, för att fira 100-års jubileet av Sydamerikanska mästerskapen. 1916 var Argentina värdnation och kom tvåa efter vinnande Uruguay. 2016 har Messi och grabbarna en ny chans att vinna något med landslaget. Det börjar bli en lite för stor skörd av finalförlusten för den här generationen Argentinska fotbollsspelare…

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.