Ishockey-VM 2015: Guldet till Kanada efter finalkross

17 maj delades medaljerna i ishockey-VM 2015 ut och fyra lag gjorde upp: USA mot värdnationen Tjeckien i bronsmatchen och Kanada mot Ryssland i finalen. Det slutade med att USA vann bronspengen efter en stabil insats, inte minst av målvakten Connor Hellebuyck, och guldet gick till Kanda efter en förkrossande 6-1 seger.

Kanada – Ryssland

I första perioden var tempot högt och lagen bytte chanser. Ledningsmålet kom i slutet av perioden när Tyler Ennis slumpar in en puck mot det ryska målet som går in via Cody Eakins skridsko. Inledningen på andra perioden blev matchavgörande. Tyler Ennis var åter igen inblandad, nu rundade han blixtsnabbt det ryska målet och satte 2-0 via köksvägen efter två minuter. Strax efteråt brände Malkin ett friläge. Istället kunde kanadensiska storstjärnan Sidney Crosby sätta 3-0 efter fin assist av Jordan Eberle. Mindre än minuten senare satte Tyler Seguin sitt nionde mål i turneringen, framspelad av Claude Giroux. Total dominans Kanada. Vekt, tempofattigt Ryssland. 5-0 kom nio minuter in i tredje perioden, Claude Giroux målade assisterad av Sidney Crosby. Ryske målvakten Bobrovski tappat in ett relativt löst skott av MacKinnon. 6-0 Kanada blev 6-1 efter att Malkin styrt in ett tröstmål för Ryssland och guldfavoriten i år inte bara höll hela vägen, de dominerade hela turneringen.

USA tog brons

I bronsmatchen hade Connor Hellebuyck en bra dag på jobbet och gjorde flera klassräddningar när hemmalaget Tjeckien blev nollade. Nick Bonino och Trevor Lewis gjorde två mål för USA i första perioden. Skotten efter en spelad period var 11-11 men till skillnad från Tjeckien gjorde USA mål på sina chanser. I andra perioden fick Tjeckien chans att spela powerplay i fyra respektive två minuter men man lyckades inte få hål på Hellebuyck. Istället kunde Charlie Coyle sätta 3-0 för USA i med 50 sekunder kvar av perioden, psykologiskt viktigt mål som även blev slutresultatet. Därmed fick USA bronspengen och hemmalaget Tjeckien blev nollat för andra matchen i rad och slutade fyra.

Vi återkommer med en summering av 2015 års världsmästerskap i ishockey i ett senare inlägg.