Sverige vann guld i U19-EM i damfotboll

Efter att ha besegrat Tyskland på straffar i semifinalen i U19 EM blev Sveriges damer klara för final mot Spanien, som vann sin semifinal mot Frankrike, även det på straffar. Inför mästerskapen höll många Spanien som en av favoriterna till guldet, men det var Sverige som inledde bäst.

Två mål av Blackstenius i finalen

Stina Blackstenius, till vardags i Linköping i damallsvenskan, var en tongivande spelare i semifinalen mot Tyskland och hon klev även fram i finalmatchen mot Spanien. Efter ett inledande ställningskrig gjorde hon 1-0 på hörna i 28:e minuten och åtta minuter senare kom även 2-0 efter ett vackert nickmål. Blackstenius tvåmålsskytt och Sverige i tvåmålsledning efter första halvleken. I andra halvlek flyttade Spanien upp sitt anfallsspel medan svenskorna föll ner en bit. Försvarsspelet var dock kontrollerat, fram till 80:e minuten då den spanska reduceringen kom via Hernández huvud. Närmare än så kom dock aldrig spanjorskorna, trots 6(!) övertidsminuter. Istället satte Angeldal 3-1 i 89:e minuten, assisterad av: Blackstenius, som har tagit stora kliv mot att bli vår nästa svenska storstjärna i den här turneringen. Hon vann Europamästerskapens skytteliga med 6 fullträffar.

Vägen till finalen

Efter att ha kvalificerat sig till Europamästerskapen i Israel 2015 inledde Sverige turneringen med att besegra värdnationen med 3-0. Sedan vann svenskorna över Danmark med uddamålet, 1-0, efter straffmål av Angeldal. I sista gruppspelsmatchen blev det förlust med 1-0 mot Frankrike. Sin bästa match gjorde detta U19-lag kanske mot Tyskland som besegrades på straffar efter att matchen slutat 3-3 efter 90 spelade minuter.

Spaniens väg till finalen var liknande. Två vinster mot Norge och England och en förlust mot Tyskland placerade dem tvåa i sin grupp. Semifinalen mot Frankrike vanns på straffar.