Tjeckien vann hockey-VM 2024

I en final fylld med spänning och intensitet lyckades Tjeckien säkra sitt sjunde världsmästerskapsguld på hemmaplan, ett historiskt ögonblick som landets hockeyfans alltid kommer att minnas. Med en 2-0-seger mot Schweiz den 26 maj 2024 på O2 Arena i Prag, blev David Pastrnak matchhjälte med sitt avgörande mål i tredje perioden. Båda lagen gick in i finalen med höga förväntningar. Tjeckien, som inte vunnit ett VM-guld på 14 år, ställdes mot ett Schweiz som sökte sitt första guld någonsin.

Matchens avgörande ögonblick

Matchen förblev mållös fram till tredje perioden, trots intensiva försök från båda lagen. Men med tio minuter kvar lyckades David Pastrnak, som nyligen anslutit till laget efter Boston Bruins uttåg ur Stanley Cup, spräcka nollan med ett snyggt placerat skott. Schweiz kämpade hårt för att kvittera och tog ut målvakten Leonardo Genoni för att satsa på en extra anfallare, men det var Tjeckien som slutligen avgjorde med ett mål i öppen kasse av David Kämpf med endast sekunder kvar på klockan​.

En historisk seger på hemmaplan

Denna seger markerar Tjeckiens första VM-guld på hemmaplan sedan 1985, då som Tjeckoslovakien. Det är också första gången Tjeckien vinner guld på hemmaplan som självständig nation. Lagets insats genom hela turneringen, inklusive den imponerande 7-3-segern över Sverige i semifinalen, visade deras styrka och förmåga att prestera under press.​

Lukas Dostal, målvakten från Anaheim Ducks, var en av matchens stora hjältar med en felfri insats och totalt 31 räddningar. David Pastrnak, med sitt avgörande mål, och veteranen Roman Cervenka, som ledde laget i poäng, var också avgörande för Tjeckiens framgång​.

Kevin Fiala från Schweiz blev utsedd till turneringens mest värdefulla spelare (MVP) samt bästa forward, medan Roman Josi från Schweiz och Erik Karlsson från Sverige utsågs till de bästa backarna. Turneringens All Star-lag dominerades av spelare från de topplacerade lagen, inklusive Lukas Dostal som bästa målvakt​.

Sveriges hockey-VM 2024

Sveriges landslag, Tre Kronor, gick in i hockey-VM 2024 med stora förväntningar och målet att ta hem guldmedaljen. Efter en imponerande inledning i gruppspelet och starka insatser genom turneringen slutade äventyret med en bronsmedalj, något som både spelare och supportrar hade blandade känslor kring.

Tre Kronor visade tidigt sin styrka i gruppspelet och vann alla sina sju matcher, inklusive segrar över USA och Tyskland. Laget imponerade med en stark offensiv och solid defensiv, vilket resulterade i en förstaplacering i sin grupp.

Slutspelsdrama och bronsmedalj

Efter att ha besegrat Finland på övertid i kvartsfinalen, ställdes Tre Kronor mot Tjeckien i semifinalen. Trots höga förväntningar och en stark inledning på matchen, förlorade Sverige med 7-3, vilket betydde att de fick nöja sig med att spela om bronsmedaljen​.

I bronsmatchen mötte Sverige Kanada och lyckades säkra en 4-2-seger. Denna vinst innebar Sveriges första VM-medalj sedan 2018, vilket bröt en medaljtorka som pågått i flera år. Trots att målet var guld, var många spelare ändå stolta över att avsluta turneringen på ett positivt sätt.

Sveriges lag leddes av kaptenen Erik Karlsson, som också utsågs till en av turneringens bästa backar och tog plats i All Star-laget. Karlsson, tillsammans med spelare som Adrian Kempe och Carl Grundström, spelade avgörande roller i lagets framgångar. Grundström blev hjälte i bronsmatchen med två mål, vilket säkrade Sveriges plats på prispallen​.

Adrian Kempe uttryckte blandade känslor efter turneringen, med besvikelse över att inte nå guldet men ändå stolthet över att ha kämpat till sista stund för bronsmedaljen. Förbundskapten Sam Hallam delade denna känsla och betonade den stora insatsen som laget och ledarstaben gjort under hela turneringen​.

Nu ser vi fram emot flera spännande hockey-år med Four Nations Cup, Vinter-OS 2026, och VM i Stockholm 2025.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.