Svensk förlust mot Ryssland i kvalet till fotbolls-EM 2016

Sverige hade chansen att ta ett steg närmare fotbolls-EM i Frankrike 2016 genom att ta poäng i bortamtachen mot Ryssland. Inför matchen hade Sverige, på andraplats i sin kvalgrupp, fyra poäng tillgodo till jagande trean Ryssland. Ett kryss eller bättre vore alltså fördelaktigt. Så blev det inte.

Blek första halvlek av Sverige

Första halvlek var ett ställningskrig. Både Sverige och Ryssland fick var sitt mål bortdömt. Mot slutet av halvleken fick svenskarna dock problem. Det ryska anfallet kunde spela bort Andreas Isaksson och svenska försvaret vilket ledde till att Dzuba kunde sikta och sätta 1-0 i 38:e minuten. Några minuter senare signalerade Zlatan Ibrahimovic att han stördes av en ryggskada.

I andra halvlek byttes Zlatan ut mot Ola Toivonen. Ytterligare ett offensivt byte gjordes när Marcus Berg fick komma in, och så småningom även Isaac Kiese Thelin. Svenska spelet förbättrades och offensiven likaså. Några riktigt vassa chanser skapades, men ryska målvakten var på tårna. Dock blottade vi oss bakåt, ryssarna var nära 2-0 i 80:e minuten, men Martin Olsson räddade någon meter från mållinjen. Ryssland vann matchen med 1-0 och är nu endast 1 poäng bakom Sverige. De har dessutom relativt lätta matcher kvar (Liechtenstein, Moldavien och Montenegro). Det betyder att Sverige förmodligen måste vinna sina tre återstående matcher. Matchen mot gruppledarna Österrike på tisdag blir en nyckelmatch. Återstående två matcher för Sverige är mot Liechtenstein och Moldavien.

Island nära fotbolls-EM 2016

Island har övertygat i kvalet hittills och leder grupp A, bland annat genom att slå Holland i första mötet. Nu var det dags för andra mötet, denna gång hade Holland hemmaplan och var pressat att vinna för att haka på i toppen. Så blev det inte. Allt i matchen gick emot de oranga. Eländet började i första halvleken då anfallsstjärnan Arjen Robben blev skadad efter en halvtimmes spel. Några minuter senare fick Martins Indi rött kort efter en eftersläng i en närkamp. Holland fick alltså spela resten av matchen med 10 man. Problemen fortsatte i andra halvlek. Birkir Bjarnason föll i offensivt straffområde efter en närkamp med Gregory van der Wiel och domaren dömde straff. Gylfi Sigurdsson gjorde 1-0 till Island vilket också blev slutresultatet. En tung skalp för islänningarna som i stort sett är klara för EM i Frankrike 2016 såvida de inte drabbas av ett jätteras i tre sista matcherna  Island behöver endast ta en poäng mot Kazakstan, Lettland eller Turkiet. De leder sin kvalgrupp på 18p före Tjeckien på 16p och Holland på 10p. Ettan och tvåan går direkt till EM medan trean får spela playoff. Vi gissar dock att Holland kommer att gnugga sig till EM via play off så småningom. Kul för Lars Lagerbäcks Island! Frågan är varför vi inte behåller sådana coacher i svenska landslaget istället för att klaga på att de förespråkar en tråkig fotboll och inte kan hantera media…