Junior-VM i ishockey: Sverige förlorade bronsmatchen, Kanada vann finalen

Juniorkronornas resa är över för den här gången. Tyvärr blev det inget lyckligt slut. Förlust med 2-4 mot ett välspelande Slovakien och så här efteråt är det inte så mycket att orda om, snarare vill man söka efter en förklaring. Tre Kronor har inte kommit upp i normal standard i slutspelet. Man lyckades vinna en darrig kvartsfinal mot Finland medan det blev två klara förluster mot Ryssland i semifinalen och Slovakien i bronsmatchen. Slutresultatet blev en fjärdeplats i turneringen.

Förlust med 2-4 i bronsmatchen mot Slovakien

Matchen då? Slovakien tog en tidig 2-0 (Soltes & Rosandic) ledning i första finalen mot ett Sverige som inte riktigt var med. Juniorkronorna lyckades dock spela upp sig och kvittera (Nylander & Looke) inför den mållösa andra perioden. Mittperioden skulle dock ändå komma att bli avgörande. I slutsekunderna drar Sverige på sig en idiotutvisning för crosschecking framför eget mål. Det betyder att vi får starta period tre med 5 minuter boxplay. Slovakien gör mål i numerärt överläge (Skalicky) och resten av perioden försöker Sverige hitta tillbaka till det spel som fungerade så bra i gruppspelet, utan resultat. Istället kan Koys sätta slutresultatet 4-2 i tom kasse. Game over. Slovakien vinner bronset rättvist.

Kanada vann dramatisk final mot Ryssland

Det första vi kan säga om årets final är att den var mellan turneringens två bästa lag. Kanada har övertygat rakt igenom på hemmaplan och ryssarna har spelat upp sig i slutspelet. Det var hemmanationen som började i ett rasande tempo och gjorde tidigt både 1 och 2-0 (Duclair & Paul). Ryssland svarade genom att byta ut målvakten. Skulle detta rinna iväg? Nej, Ryssland spelade upp sig och lyckades sätta reduceringen (Yudin). Matchen levde. Förutom vackra mål fick vi även se en hel del fysiskt spel och en och annan utvisning. I andra perioden tog dock Kanada över taktpinnen igen. Tre snabba mål av McDavid, Domi och Reinhart betydde 5-1 och ridå ner? Inte då. Ryssland kom än en gång tillbaka. Barbashyov satte 2-5 i powerplay. 30 sekunder senare satte Tolchinski 3-5. Nytt powerplaymål 2 minuter senare (Goldobin) betydde 4-5 och en helt jämn tillställning inför tredje perioden. För första gången i turneringen började kanadensarna se oroliga och ängsliga ut. Närmare än 1 mål kom dock inte ryssarna även om tredje perioden blev högdramatisk mot slutet. Ryssland pressade på men Kanada försvarade sig effektivt och kunde vinna sitt första guld i junior-VM sedan 2009. Vi tackar för underhållningen!

Sammanfattning av turneringen

Vi har fått uppleva en högklassig hockeyturnering, som alltid när den spelas i Kanada. Några nationer har rest sig, andra har inte kommit upp i önskad nivå. Bland höjdpunkterna får vi se Danmarks smått sensationella slutspelsplats. Dansk hockey har något stort på gång och vi ser fram emot att fortsätta följa deras utveckling. Kanske blir det nya nordiska derbyt mot de blå-vita istället för Finland i framtiden? Ett annat lag som bör lyftas fram är Slovakien som glimtar till då och då i VM-sammanhang. De har spelat en rolig, fartfylld hockey och hade en stabil målvakt. De vann ett rättvist brons, tyvärr på Sveriges bekostnad. Ryssland och Kanada gjorde upp om medaljerna i en redan klassisk final där hemmanationen drog det längsta strået. Hockeyns giganter gav oss en trevlig avslutning på en rolig turnering.

Junior-VM 2016

Som alltid ska resultat sättas i perspektiv. I år har Sverige en ung trupp med många underåriga spelare. Snittåldern är strax under 18,5 år. Tolv av spelarna i laget är fortfarande juniorer nästa år när junior-VM spelas i Helsingfors, Finland. Ett års vishet kan göra mycket för den här truppen. Nu har de fått erfarenheten att spela inför en stor publik i hockeyns högborg Toronto. Kan de hålla uppe spelet på ett jämnare sätt över 60 minuter kan vi få se på nya svenska framgångar i junior-VM.