Luleå vaknade, vände och vann Champions Hockey League 2014-15

Luleå HF CHL

Finalen i årets upplaga av Champions Hockey League spelades i Luleå mella Luleå HF och Frölunda HC. Coop Arena var utsåld, 6300 platser. Det var dock bortalaget som började bäst, redan efter 17 sekunder i första perioden kunde Joel Lundqvist skjuta in 0-1. Även 0-2 kom senare in i perioden och Luleås grundspel var under all kritik. Passningsspelet fungerade inte och det såg mörkt ut även efter andra perioden. Frölunda var närmare 0-3 än Luleå en reducering inför tredje.

Matchen vände i tredje

I tredje perioden inledde Luleå starkt. Det ledde till en Frölundautvisning som Luleå förvaltade väl, Näkyvä kunde reducera 7.43 in i slutperioden. Nu tog dramat rejäl fart. När Oscar Fantenberg fick för sig att hopptackla Karl Fabricius fick Luleå Powerplay i fem minuter och det avgjorde matchen: Norrbottningarna satte både 2-2 och 3-2 och hade nu vänt matchen med sju minuter kvar att spela. Spiken i kistan satte Kukan iskallt från egen zon i tom kasse, slutresultatet skrevs till 4-2 till Luleå som satsat rejält på Champions Hockey League i år.

Luleås resultat i turneringen

Gruppspel:

Hamburg Freezers 1-4 Luleå HF
Nottingham Panthers 1-10 Luleå HF
Luleå HF 6-o Hamburg Freezers
Luleå HF 9-1 Nottingham Panthers
Luleå HF 3-1 Lukko Rauma
Lukko Rauma 2-0 Luleå HF

Slutspel:

Luleå HF 2-4 Red Bull Salzburg
Red Bull Salzburg 5-7 Luleå HF

Lukko Rauma 2-5 Luleå HF
Luleå HF 2-1 Lukko Rauma

Skellefteå AIK 2-2 Luleå HF
Luleå HF 3-2 Skellefteå AIK

Luleå HF 4-2 Frölunda

Början på en dynasti?

Luleå har någonting stort på gång även om det går lite trögt i Swedish Hockey League just nu. Aftonbladet skriver att de inlett ett samarbete med Minecraftmiljardären Jakob Porsér för att ta dem upp till toppen även i SHL. Nyligen värvade de Johan Harju, det betyder att radarpartnern Linus Omark förmodligen inte är långt borta.

Framtiden för Europas klubblagshockey

Vad gäller Champions Hockey League hoppas vi att turneringen växer ännu mer nästa år. Det vore trevligt om några av KHL-lagen kunde ansluta för att ge ännu mer tyngd och dignitet till klubblags-EM i ishockey! Varför inte låta vinnare av turneringen sedan spela en match mot Stanley Cup-mästarna om världsmästartiteln för klubblag?

Vi får även hoppas att Stockholmshockeyn får ett lyft på något sätt. Uppenbarligen finns det inte vare sig publik- eller spelarunderlag för de tre klassiska lagen AIK, Djurgården och Hammarby. Kanske en lösning vore ett Stockholm Capitals. Om de ska spela i SHL eller KHL och/eller CHL, det får framtiden utvisa.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.