Texas Hold’em regler

Texas hold em

På denna sida hittar du reglerna i Texas Hold’em poker beskrivna på ett enkelt sätt. Vi uppdaterar guiden löpande.

Grundläggande regler

Målet med Texas Hold’em är att vinna en vinstpott av pengar som både du och dina motspelare har satsat. Du vinner potten på två sätt:

  • Genom att ha den bästa handen, det vill säga bättre kort än dina motspelare
  • Genom att vara ensam spelare kvar, det vill säga dina motspelare har lagt sig (fold)

Till att börja med får alla spelare två kort.

kort

Två av spelarna vid bordet måste satsa pengar för att det ska finnas något i potten. Det görs i turordning och kallas lilla och stora mörken (big and small blind). 

Nu börjar den del av spelet där dina val blir avgörande för spelets utgång.

Gå med eller inte…

Om du inte lagt stora mörken eller om du lagt mörken och någon höjt (raise) måste det första du väljer vara: Ska du överhuvudtaget vara med och spela med de kort du har på handen eller inte? Går du med måste du satsa en slant i vinstpotten, samma som stora mörken om ingen höjt. Har du bra kort eller vill bluffa bort en motståndare redan nu kan du naturligtvis höja om du känner för det. En höjning är helt enkelt att du satsar (bet) mer pengar än mörken. Lilla mörken kompletterar med det som fattas för att gå med. En bluff innebär att du till exempel satsar en stor summa pengar i potten utan att ha några bra kort.

Om du inte vill vara med lägger du dig (fold) helt enkelt.

Floppen – vad är bra kort?

flop

Utöver dina två kort på handen kommer det att läggas upp till fem kort på bordet som alla ser. Till att börja med läggs det tre stycken kort på bordet efter att första satsningsrundan med mörkarna klarats av. Dessa kallas floppen (the flop). Du får nu skapa den bästa möjliga handen med hjälp av dina två kort + tre kort på bordet. Händerna är rankade enligt följande, från lägst till högst:

Par (pair)
Två par (two pairs)
Triss (three of a kind)
Stege (ladder)
Färg (flush)
Fyrtal (four of a kind)
Färgstege (straight flush)
Royal straight flush

Efter floppen är det dags att satsa pengar igen. Någon kanske börjar med att satsa pengar. Då måste du avgöra om det är värt för dig att gå med och börja fundera på huruvida motståndaren bluffar eller inte. Går du med kallas det att du synar (call). Om ingen satsar utan endast vill se nästa kort kallas det att passa (check). Om någon satsat måste de andra syna för att fortsätta vara med, annars åker de ur denna omgång och får fortsätta i nästa om de har kvar några marker.

Turn och River

Om det fortfarande finns fler än en spelare kvar läggs det näst sista kortet ut – Turn. Det finns nu fyra kort på bordet och du har två på handen. Du ska skapa den bästa möjliga kombinationen med fem av dessa sex kort. Samma procedur som tidigare gäller med satsningar, syn, pass och läggningar.

turn

Det sista kortet är Rivern. Efter det läggs inga fler kort ut. Nu görs en ny satsningsrunda. Är det fler spelare kvar efter den visar man helt enkelt upp vilka kort man har och bästa handen vinner potten.

Strategi

Beroende på vad du har för kort på handen och hur spelet utvecklar sig finns det olika strategier som är mer eller mindre lämpliga beroende på situation. Har du bra kort kan det vara idé att mjölka så mycket pengar ur motståndarna som möjligt med lämpliga satsningar. Satsar du för mycket är dock risken större att folk lägger sig istället för att gå med.

Har du dåliga kort får du ta till andra medel. Då kan det vara dags att bluffa. En bluff innebär att du spelar på ett sätt som antyder att du har andra kort än du egentligen har. Det behöver inte bara vara när du har dåliga kort. Några exempel på situationer:

  • Du har dåliga kort helt enkelt. Då satsar du i hopp om att motståndarna lägger sig. Gör de inte det är det dock risk för att du förlorar pengar.
  • Du har riktigt bra kort. Istället för att satsa stenhårt håller du tillbaka och kanske checkar istället för att satsa. Då kanske någon motståndare går i fällan och försöker bluffa ut dig varpå du synar och vinner på bättre kort.
  • Motståndaren satsar. Du har bra kort och vill gå med. Tryck inte på höjning eller syn direkt. Dra ut lite på det för att ge intryck av att du funderar…

Övning: Hur skulle du spela handen ovan när du ser floppen? Du har två ess på handen och ytterligare ett i floppen = en stark triss. Du vill få ut så mycket pengar som möjligt samtidigt som det finns risken att någon jagar färg i spader.

Comments are closed.