Sverige klart för fotbolls-EM 2016

Efter 2-1 segern i första mötet mot Danmark i playoff till fotbolls-EM åkte svenska fotbollslandslaget ner till Köpenhamn och Parken för det slutgiltiga avgörandet om vilket lag som skulle få den åtråvärda platsen i den prestigefyllda turneringen nästa sommar.

Första halvlek

Inledningsvis var det mycket Danmark. Danskarna skapade även den första riktiga farligheten efter en hörna i 8:e minuten. Kim Källström rensade bollen via ribbans undersida. Farlig fast situation, precis som när Danmark gjorde sitt 1-2 mål i förra matchen. Första kvarten tillhörde helt och hållet Danmark. I 18:e minuten fick dock Sverige sin första hörna. Kim Källström slog bollen till Zlatan Ibrahimovic som lyckades göra sig fri från sin bevakning och satte 1-0 till Sverige. Det var Sveriges första försök på mål gentemot Danmarks sju. Rättvist! Å andra sidan hade Zlatan nu gjort 1 mål mer i än hela Danmark tillsammans i kvalet. Han fick även chansen igen tio minuter senare men Smeichel i målet räddade. Faktum är att Zlatan skapade farligheter hela tiden. I 39:e minuten slog han ett inlägg som en nervös dansk back var nära att slå in i eget mål. Danskarnas offensiv var hopplöst ineffektiv å andra sidan, många långbollar utan adress. 1-0 Sverige och gynnsamt läge inför andra halvlek.

Andra halvlek

I andra halvlek fortsatte Sverige spela ett relativt hårt försvarsspel med många tacklingar. Man höll sig (oftast) inom ramen för det tillåtna. Danmark hade matchen igenom ett större bollinnehav, 60%, men det kändes ändå som att tiden höll på att rinna ut för dem. Med cirka 20 minuter kvar fick Andreas Isaksson, stabil som alltid, göra en reflexräddning när bollen var nära att studsa in via Sebastian Larsson. I 76:e minuten kom vad många trodde var spiken i kistan: Zlatan ”danskdödaren” Ibrahimovic gjorde ett klassmål via frispark, förbi muren, perfekt placerad och otagbar för Smeichel. 2-0 och Danmark var tvungna att göra 4 mål för att vinna i och med att Sverige hade ett mål mer på bortaplan. Faktum är att danskarna lyckades göra 2 mål i ren desperation, men närmare än så kom de inte. Mot slutet började några danska supportrar vandra hemåt medan svenskarna viftade med löpsedlar från Aftonbladet. Sverige vann totalt med 4-3 och var bäst när det gällde. Danskarna får ta sig en funderade vid ritbordet om hur de ska kunna skapa någon slags slagkraft i sitt anfallsspel i framtiden. Kanske behöver de en Zlatan? Ibrahimovic, som blivit ifrågasatt då och då, gjorde 3 mål på två kvalmatcher och visar att han fortfarande har det som krävs. Sverige är klart för Europamästerskapen i fotboll som spelas i Frankrike sommaren 2016!