Junior-VM: Sverige förlorade udda genrep mot Kanada

fult Kanada

26 december inleds Junior-VM i ishockey 2015-16 i Finland. Sverige har, som vanligt, lagt in en generalrepetition mot Kanada innan turneringen. Det kan man tycka vad man vill om, men rubrikerna från Aftonbladet är ganska talande. Kanada utnyttjar ofta träningsmatcherna genom att sätta sig i respekt genom fulsmällar. Flera gånger har det lett till att svenska spelare missat turneringen. Visst, det är bra att träna mot tuffaste möjliga motstånd, men inte till vilket pris som helst. Det blev dock inga skador på grund av kanadensiska övergrepp denna gång. Sebastian Aho fick dock utgå när han fick en puck i halstrakten. Vi hoppas han repar sig till annandag jul.

Sverige bjöd på julklappar

Första perioden av matchen slutade 1-1 efter en svensk bjudning till Kanadas 1-0 och en svensk kvittering i powerplay till 1-1. Ett visst spelövertag för Kanada. I andra perioden föll Sverige igenom totalt. Bjudning efter bjudning, lågt tempo och initiativlöst. Kanada gick ifrån till 5-1 utan att förta sig. Visst, deras avslut var vackra, men de fick gott om tid på sig att åka in och sikta framför Linus Söderström som fick nog och blev utbytt i slutet av perioden. Största utmaningen inför tredje perioden kändes som att det gällde att hålla nere siffrorna. Det blev dock en av de mer udda hockeytillställningarna vi sett på länge. Några av Sveriges forwards, bland annat Adrian Kempe och William Nylander, skruvade upp tempot. Två snabba mål innebar 5-3 och hopp om en kvittering. Snabb kanadensisk replik efter nytt slarv i försvarszonen: 6-4. Sedan fick domaren för sig att ta en bunt kanadensiska utvisningar vilket innebar två 5-mot-3 lägen för Sverige. Trots att Kanada försvarade sig effektivt med blockeringar och en liten box kunde Sverige faktiskt kvittera till 6-6! Fem mål av juniorkronorna i tredje perioden alltså. På tre av målen uppstod det förvirring då pucken gick genom(!) nätmaskorna bakom målvakten Mason McDonald. Detta berodde sannolikt inte på att svenska spelarna sköt superhårt utan att de finska arrangörerna behöver se över sina nyinköpta målburar. De får tillsätta en syjunta för att täta till maskorna i hopp om att fånga mindre, men fler fiskar.

Matchen då? Den slutade 7-6 till Kanada efter en ny bjudning i försvarszon. Två spelare + målvakt bakom förlängda blå trasslade till det rejält och Kanada kunde bara skyffla in pucken. Vi tänker inte dra några långt gångna slutsatser efter en sådan här match. Det vore lätt att såga juniorkronornas försvar vid fotknölarna, men det är otänkbart att de kommer att prestera så här när junior-VM väl sätter igång. Istället tar vi med oss det positiva: när Sverige väl vill, kan de sätta fart. Då går det undan. Då hittar spelarna varandra med briljanta passningar och kreativa lösningar. Sen vet svenska lag hur man spelar försvarsspel. Och Söderström är en bra målvakt som kan stå på huvudet. Får förbundskapten Rikard Grönborg ihop den ekvationen till ett komplett lagspel blir det ett roligt junior-VM i jul. Han såg dock lite orolig ut i båset…