SHL 2014/15: Växjö vann SM-guldet!

I en finalserie präglad av bortavinster hade Växjö chansen att avgöra i sjätte matchen. Då krävdes att de skulle ta den första hemmasegern mot Skellefteå. Segern kom, men den satt hårt åt. Det krävdes 90 minuters spel för att få ett avgörande.

Ledning Skellefteå efter två perioder

Skellefteå lyckades gå upp i ledningen trots spelmässigt underläge. Inför tredje perioden ledde man med 0-2 och det såg ut att bli ännu en bortaseger i årets finalserie. Jani Lajunen reducerade dock till 1-2. Kvitteringen kom i numerärt överläge via Jeff Tambellini.

Avgörande i andra övertidsperioden

Det krävdes en och en halv period av numerärt överläge innan Tuomas Kiiskinen smackade in avgörande 3-2 för hemmalaget. Det resulterade i ett historiskt SM-guld till Växjö Lakers, klubbens första någonsin. Därmed avbröts även det som skulle bli dynastin Skellefteå med tre raka SM-guld. Säsongen 2014/15 blev en häftig hockeysaga som slutade med ett 90 minuter långt dramatiskt avgörande.

En ung klubb och ett smart lagbygge

Växjö Lakers grundades så sent som 1997. Säsongen 2014/15 var blott deras fjärde i högsta serien. Trots att det inte handlar om någon gammal anrik klubb har de på kort tid skapat en professionell organisation och ett stabilt lag. Det var två olika spelarfilosofier som möttes i finalen. Ett Skellefteå som fokuserat på egna, unga talanger föll mot ett Växjö som på ett smart sätt värvat utländska spelare (vilket inte minst märks i målprotokollet från sjätte matchen). Noah Welch fick priset Stefan Liv Memorial Trophy som slutspelets bästa spelare. Veteranen Tomi Kallio kan ha gjort sin sista match för laget. Det har dock handlat om smarta värvningar och inte ett köpelag med ett antal floppar och toppar. Inför säsongen var Växjö en av favoriterna till guldet även om de skrevs ner en aning när serien kommit igång. På Betbonus tippade vi dem som en potentiell silverkandidat i ett inlägg från förra året.