Sverige tog guld i U21-EM i fotboll!

Sveriges U21-landslag skrev in sig i historieböckerna 2015. Kvällen 30 juni tog de EM-guld efter att ha besegrat Portugal i finalen. Det är ett EM-lag som hela tiden blivit utdömda av oddssättarna, blivit utpekade som turneringens svagaste lag av danskarna inför semifinalen men som hela tiden trott på det de gjort och kämpat för varandra. Finalmatchen blev en symbol för detta svenska lag. Turneringen gav oss även hopp om att det finns en framtid även efter den dagen Zlatan Ibrahimovic gjort sin sista match. Svenska fans visade även en enorm energi, där den blå-gula väggen hejjade fram spelarna på planen hela vägen.

Så var finalen

Finalen mot Portugal inleddes som många andra matcher i turneringen: Tillbakatryckta svenskar inledningsvis som jobbar sig tillbaka in i matchen och till slut hittar ett sätt att vinna på. Första halvleken i matchen tillhörde Portugal, särskilt första halvtimmen. De hade ett kvickt anfallsspel, bra rörelse och fina inlägg. Svenskarna försvarade sig tappert dock. Backarna gav varandra understöd och samarbetet målvakt – försvarslinje fungerade klockrent. Däremot hade vi svårt att få till något offensivt spel vilket innebar att John Guidetti och kompani inte fick mycket att jobba med där framme. Skulle matchen fortsätta så här var känslan att Portugal förr eller senare skulle få in ett mål bakom tröttkörda svenskar. Portugals vassaste målchans var en ribbträff. Ställningen var dock 0-0 efter första halvlek. I den andra halvleken avtog Portugals offensiv. De hade inte längre samma fart och flyt i spelet utan visade istället tecken på nervositet och trötthet. Istället var det Sverige som kunde ta över taktpinnen, särskilt i slutet av halvleken. Fler svenska inlägg letade sig fram bakom Portugals backlinje, Isaac Kiese Thelin och John Guidetti fick en hel del halvchanser som hade kunnat gå in. Portugals försvarsspel var dock effektivt och de kunde ofta bryta de svenska försöken, om än med viss möda. Domarna var bra matchen igenom och lät spelarna vara den avgörande faktorn. Matchen innehöll få avblåsningar och gula kort. Efter 90 spelade minuter plus tillägg var matchen fortfarande mållös. Förlängning 2×15 minuter väntade. Portugal hade förbrukat samtliga byten medan Sverige hade ett kvar. Det verkade dock inte finnas någon anledning att använda det då laget vid det här laget var som ett självspelande piano. Även om spelarna var trötta fortsatte man försvara sig effektivt där det behövdes, men även flytta fram positionerna, inneha boll och spela ett disciplinerat anfallsspel. Dock uteblev de riktigt vassa chanserna och oavgjort var i allra högsta grad ett rättvist resultat när förlängningen var över. Lagen hade dominerat var sin del av matchen, skillnaden var dock att den svenska taktiken hade lyckats: Vi hade tröttat ut storfavoriten. Sverige hade allt att vinna på en straffläggning!

John Guidetti var förste man att kliva fram till straffpunkten. Den satt distinkt och högt. 1-0 Sverige.
Gonçalo Paciência kvitterade på en lika god straffspark. 1-1.
Isaac Kiese Thelin satte 2-1, minst lika säkert som Guidetti.
Tozé kvitterade, 2-2.
Ludwig Augustinsson gav Sverige ledningen åter, 3-2.
Ricardo Esgaio missade sin straff. 3-2 efter tre omgångar. Nu var känslan att något stort var på gång.
Abdul Khalili, bra matchen igenom, brände dock sin straff. Han försökte finta den portugisiske målvakten men blev istället lurad själv.
João Mário satte 3-3 med en omgång kvar.
Victor Nilsson Lindelöf satte 4-3, åter igen på en bra straff. Skulle Portugal missa nästa straff går guldet till Sverige.
Patrik Carlgren i svenska målet går till höger och räddar William Carvalhos straff! Sverige har vunnit U21-EM 2015!

Vägen till guldet

Vägen till guldet har inte varit spikrak direkt. Efter kvalfyllda matcher som avgjorts sent, mot Turkiet och Frankrike, gnetade sig Sverige till Europamästerskapen till slut. Inför EM talades det mest om huruvida laget skulle kvalificera sig till olympiska spelen 2016 eller inte. Få var de som skrev om medaljer. När turneringen väl började fick vi dock se prov på vad det här laget kan åstadkomma. Trots en mardrömsinledning mot Italien med 0-1, rött kort och straff kunde Sverige vända till vinst 2-1. Sämsta matchen var mot England där det blev förlust med 0-1 efter ett sent mål. I den avgörande sista matchen i ”dödens grupp” räckte 1-1 mot just Portugal till slutspel där våra nordiska grannar Danmark väntade. Danskarna var förhandsfavoriter och hade vunnit sin grupp. I semifinalen mot Sverige tog det dock stopp. Sverige tog ledningen med 2-0 i första halvlek. Trots dansk reducering och press i andra halvlek kunde Sverige till slut vinna med hela 4-1 och man fick därmed möta Portugal igen. Portugiserna vann Sveriges grupp och krossade Tyskland i semifinalen med hela 5-0. Åter igen var Sverige underdogs och åter igen hittade laget ett sätt att vinna på. Varför vann då Sverige?

Därför vann Sverige U21-EM 2015

Anledningarna till den svenska segern är många, och de interagerar så klart med varandra. Först måste vi nämna coachen Håkan Ericson som gjort ett magnifikt jobb med laget. Han har använt alla medel, inklusive idrottspsykologi (Uneståhl) på högsta nivå för att få ut högsta möjliga potential ur laget. Det har han lyckats med. Som vanligt i fotbollssammanhang har det svenska laget inte samma stjärnglans som övriga nationer, men när vi väl får ihop ett lag är vi svårslagna. Sedan har laget hittat sätt att vinna på, över tid. En fotbollsmatch avgörs inte i enskilda sekvenser eller moment, utan det handlar om 90 minuters hårt arbete. Sverige har spelat hela matcherna, på en jämn och konsekvent nivå. Tittar man på namnen i laget tyder det på en mixad grupp av individer med olika bakgrund. Det är inget homogent lag som konkurrerat sinsemellan utan en blandad grupp som ställt upp för varandra. Det märktes inte minst i försvarsspelet. Gruppen har hela tiden trott på sig själva. Det fanns inga ”men”, ”om” eller andra hinder/svårigheter, utan har hela tiden handlat om att gå ut och spela fotboll. Det räcker långt. Ibland hela vägen!

Detta är guldlaget

Dessa spelare spelade i finalen:

Målvakt: Patrik Carlgren

Backar: Victor Lindelöf, Alexander Milošević, Filip Helander, Ludwig Augustinsson, Joseph Baffo (inbytt)

Mittfält: Oscar Lewicki, Oscar Hiljemark, Abdullah Khalili, Simon Tibbling, Robin Quaison (inbytt)

Forwards: John Guidetti, Isaac Kiese Thelin

Framtiden för svensk fotboll

Det har länge funnits en oro för framtiden för svensk fotboll. Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström och Andreas Isaksson är sista pjäserna kvar från Lagerbäck-eran där vi hade flera stora namn att falla tillbaka på. Fredrik Ljungberg, Henrik Larsson, Tobias Linderoth, Olof Mellberg var kända i sina klubbar och var tongivande även i landslaget. Nu har vi inte samma bredd. Ger vi detta U21-lag något år till kan vi i stort sett flytta över hela laget rakt av, förutsatt att de fortsätter sin goda utveckling. Då är svensk fotboll säkrad för minst 10 år framöver och vi kommer att få se fler framgångar i stora mästerskap, även på seniornivå! Vi hoppas även att fansen på Friends Arena visar samma entusiasm under EM- och VM-kval som den blå-gula väggen i Prag gjort under den här turneringen. Hopp har vi fått, i massor. Tack vare ett svenskt landslag som är bäst i Europa!