Skid-VM i Falun 2015: Charlotte Kalla avslutade med en bronsmedalj

Damernas sista tävling i skid-VM i Falun avgjordes idag. 30 km klassiskt skulle avgöras och på startlinjen stod en mängd namn vi lärt känna lite bättre under VM: Kalla, Wikén, Bleckur, Björgen, Johaug, Kowalczyk med flera. Till en början liknade det vilket distanslopp som helst med en tätklunga bestående av flera olika nationer. Efter loppet hade vi fått se ett tronskifte och en makalös upphämtning.

Tronskiftet

Tidigt i loppet drog Therese Johaug ifrån. Ingen kom någonsin nära att hota henne. Skiddrottningen Marit Björgen försökte, men närmade sig aldrig. Ett klart guld till Johaug och ett lika klart silver till Björgen.

Upphämtningen

Svenskorna då? Kalla var bra med första milen. Under skid-VM har hon visat prov på bättre klassisk teknik än tidigare, inte minst i 4×5 km stafetten där det blev silver. Efter Johaug stuckit gick det dock trögare. Finskorna försökte spara tid genom att strunta i att byta skidor. De blev dock snabbt förbiåkta av Björgen. Kalla föll två (!) gånger och började se riktigt tung och sliten ut efter 17 kilometer.

Senare delen av loppet hände något man inte ofta får se i ett långlopp skidor: En till synes slutkörd åkare får nya krafter. Idag var det Charlotte Kalla som blev pånyttfödd. På något sätt lyckades hon ackumulera sina sista krafter till en ansträngning i sista loppet i hemma-VM. Det räckte till en bronsmedalj. Johaug och Björgen gick inte att hota. Finskorna lyckades inte med sin taktik, även om det var ett tappert försök. Med en sista slurk sportdryck (cola, enligt Aftonbladet), krigar sig Kalla över mållinjen och visar att hon kommer att vara att räkna med även på andra sträckor än 10 km!

Resultat

1) Therese Johaug, Norge 1.24,47
2) Marit Björgen, Norge +52,3
3) Charlotte Kalla, Sverige +1.31,6

4) Kertu Niskanen, Finland +1.55,2
5) Sofia Bleckur, Sverige +2.09,2
6 Stephanie Boehler, Tyskland +2.36,9
7) Aino-Kaisa Saarinen, Finland +2.45,2
8) Hedi Weng, Norge + 2.45,7
9) Eva Vrabcove-Nyvltova, Tjeckien +2.52,4
10) Ingvild Flugstad Östberg, Norge +3.01,1

14) Anna Haag, Sverige +3.33,7
24) Emma Wikén, Sverige + 6.23,0

I morgon avslutar herrarnas 50 km ett spännande skid-VM i Falun. Vi kommer inom kort att summera tävlingarna här på betbonus.se.

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.