Skid-VM i Falun 2015: Svenskt silver i damernas 4×5 km stafett

Idag avgjordes damernas stafett i skid-VM i Falun. Två klassiska och två skatesträckor på 5 km vardera skulle avverkas. Sveriges lag bestod av Sofia Bleckur på den första klassiska sträckan och Charlotte Kalla på den andra. Maria Rydqvist åkte första skatesträckan och Stina Nilsson den sista.

Första sträckan

Loppet inleddes i ett rasande tempo där Sofia Bleckur bet sig fast, strax bakom Norge och Finland.

Andra sträckan

På andra sträckan hade Charlotte Kalla runt 12 sekunder att ta igen på Norges Therese Johaug. Kalla gör en finfin klassisk sträcka, passerar finskan och går i mål i ryggen på Johaug.

Tredje sträckan

På första skatesträckan tappar Rydqvist på norska Jacobsen, bland annat efter ett fall. Här avgörs guldkampen då Norge inte kan hotas resten av loppet. Det kommer att handla om en silverstrid mellan Sverige och våra finska grannar i öst.

Fjärde sträckan

Stina Nilsson hade redan två silver inför dagens stafett och nu var frågan om det skulle bli ett till. Norska Marit Björgen åkte sista sträckan och hon tappar inte en halv minut på 5 kilometer så fokuset fick bli på att slå Finland. Nilsson gör en taktisk fulländad sträcka, håller sig bakom finska Parmakoski och nyper till då och då för att visa att hon kan glida förbi när som helst. Innan sista uppförsbacken trycker sig Nilsson förbi på insidan och får en lucka. Finland klämde ur allt ur sina åkare idag och kunde inte bjuda upp till en spurtstrid. Silvret gick till Sverige!

Resultat:

1. Norge 49:07.7
2. Sverige +29,2
3. Finland +30,9
4. USA +1:49,9
5. Polen 1:52,3

I morgon åker herrarna 4 x 10 km stafett. Vi hoppas att Johan Olssons guldform håller i sig. Han kör andra sträckan efter Daniel Richardsson. Marcus Hellner kör tredje sträckan och Calle Halfvardsson avslutar.

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.