Skid-VM i Falun 2015: Brons till Johan Olsson i sista loppet

Idag avgjordes det sista loppet i skid-VM i Falun: Herrarnas 50 km klassiskt. Som svensk hade vi goda minnen från VM i Val Di Fiemme, Italien, för två år sedan då Johan Olsson tog guld. Idag var förhoppningarna stora, särskilt som Olsson visat god form i både 15 km fristil och på sin klassiska runda i 4×10 stafetten.

Obarmhärtigt väder

Vädret för dagen var obarmhärtigt för de åkare som ville bryta sig loss. Snön vräkte ned och spåren blev bara mjukare och mjukare. Skidbyten verkade ha liten inverkan trots att vallateamen gjorde det de kunde. För-åkare sattes in för att spåren skulle bli någorlunda åkbara, men många gånger, särskilt på back-krönen, såg det ut som att åkarna klev i gröt. Johan Olsson försökte göra precis som han gjorde för två år sedan: få ett försprång genom att dra iväg. Anders Södergren, som fått Hellners plats i tävlingen, försökte också göra ett ryck. Ingen av dem lyckades i det här vädret. Samtidigt visste alla att den låga farten gynnade goda spurtare, och det var få sådana i det svenska laget.

Fördel Northug

Mycket riktigt, i sista backen visade Norges Petter Northug att han fortfarande är världens bästa avslutare. Han flög förbi Olsson som nu låg trea bakom Tjeckiens Bauer, Rysslands Vylegzjanin och Northug. På upploppet susade Northug förbi mellan Bauer och Vylegzjanin och vann guld för Norge. Ingen kunde matcha honom på upploppet idag. Olsson närmade sig dock tjecken och ryssen. Bauer tog silvret, men Vylegzjanin vacklade i sidled vilket gjorde att Olsson kunde glida förbi och vinna brons för Sverige.

Resultat:

1) Petter Northug, Norge, 2.26.02,1
2) Lukas Bauer, Tjeckien, +1,7
3) Johan Olsson, Sverige, +2,0

4) Maxim Vylegzjanin, Ryssland, +2,8
5) Alex Harvey, Kanada, +6,0
6)Dario Cologna, Schweiz, +9,5
7) Alexej Poltoranin, Kazakstan, +10,1
8) Didrik Tønseth, Norge, +10,1
9) Daniel Richardsson, Sverige, +14,6
10) Alexander Bessmertnych, Ryssland, +17,5

15) Anders Södergren, Sverige, +24,0
24) Calle Halfvarsson, Sverige, +2.56,9
25) Lars Nelson, Sverige, +2.57,5

Betbonus återkommer inom kort med en sammanfattning av skid-VM i Falun!

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.