Skid-VM i Falun 2015: Silver till Sverige i herrstafetten

Idag avgjordes herrarnas 4×10 km stafett. Precis som i damernas stafett där Sverige tog silver igår skulle två klassiska och två skatesträckor avverkas.

Första sträckan

På första klassiska sträckan fick Daniel Richardsson kämpa med fästet i uppförsbackarna och han tappade ordentligt med tid mot slutet. Det såg dystert ut ett tag då det låg många åkare framför Sverige som halkat efter tätklungan.

Andra sträckan

Vid första växlingen låg Johan Olsson 20 sekunder bakom täten. Här visade Olsson på nytt varför han är en riktigt mästerskapsåkare. Guldmedaljören från 15 km fristil åkte ikapp och förbi täten. Det fanns ingen som kunde stoppa honom idag! Vid växlingen fick Marcus Hellner ett antal sekunder tillgodo på Norge och Frankrike. Medaljstriden skulle handla om dessa tre lag.

Tredje sträckan

Marcus Hellner drog iväg på första skatesträckan. Han lyckades dock aldrig utnyttja det försprång Olsson lagt upp för honom. Både Frankrike och Norge kunde komma ikapp. Hellners form detta år vacklar alltså fortfarande. Han har inte det där riktiga trycket i åkningen. Istället för att sätta i turbon ser han mest plågad ut när det hettar till ute i spåren.

Fjärde sträckan

På fjärde sträckan ställdes Calle Halfvarsson mot Norges Petter Northug och Frankrikes Adrien Backscheider. Det var Backscheider som drog iväg före Sverige och Norge. Halfvardsson väntade iskallt på att Northug skulle gå om och börja dra vilket också hände en bit in på distansen. Snart var de tre åkarna samlade och frågan är vem som skulle vara starkast i spurtstriden. Northug försökte göra ett ryck i en av de sista backarna men Halfvardsson svarade. På upploppet blev norrmannen dock för stark och han spurtade hem guldet till Norge 0,6 sekunder före Sverige. Brons till Frankrike.

När man ser på loppet i sin helhet är förmodligen alla tre lag som var inblandade i medaljstriden nöjda. En dag kanske Northugs spurt går att matcha, men inte idag. Då måste vi ha en Hellner och Richardsson i storform.

Nu ser vi fram emot damernas tremil på lördag och herrarnas femmil på söndag!

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.