Sportåret 2015

Sports

2014 är över och vi har summerat sportåret i ett tidigare inlägg. Nu är det dags att blicka framåt för att se vad 2015 har att erbjuda oss. Vi kan börja med junior-VM i ishockey som pågår för fullt borta i Kanada. Sedan har vi såklart den sedvanliga slutspelshockeyn: Swedish Hockey League, Stanley Cup, Champions Hockey League med flera turneringar ska avgöras. I de stora fotbollsligorna, till exempel Premier League, La Liga och Champions League, ska vinnare koras. Tyvärr är 2015 lite av ett mellanår då det gäller stora sportevenemang, vi får inte uppleva några olympiska spel eller stora fotbollsturneringar. Vi på Betbonus har dock skrapat fram russinen ur kakan:

Handbolls-VM

Det 24:e världsmästerskapet i handboll för herrar spelas i Qatar 17 januari – 1 februari. Sverige deltar i grupp C och får möta Frankrike, Algeriet, Tjeckien, Egypten och Island. De fyra främsta i gruppen går till slutspel. Den största snackisen innan turneringen har varit de skumma uttagningsreglerna där till exempel Tyskland fick ett ”wildcard” till VM efter att ha misslyckats att kvalificera sig på egen hand. En smula märkligt kan man tycka, men tydligen kan man få en turneringsplats i en turnering baserat på gamla meriter..

VM i alpin sport

2-15 februari får vi uppleva en massa utförsåkning från vackra Vail/Beaver Creek i USA. Vi hoppas på några svenska medaljer och genombrott. Sara Hector tog till exempel sin första världscupseger i mellandagarna, det bådar gott inför världsmästerskapen.

VM i längdskidåkning

En av årets största idrottshändelser för svensk del. 18 februari – 1 mars samlas världens bästa längdskidåkare i Falun och gör upp om VM-medaljerna. Vi hoppas att Charlotte Kalla, som fick bragdguldet 2014, lyckas pricka in toppformen. Annars är det risk att det blir norsk dominans i spåren.

EM-kvalet i fotboll

Kvalet till Europamästerskapen i fotboll 2016 fortsätter. Det är do-or-die för Sverige som gäller efter en trög start: tre oavgjorda matcher och en seger. Det krävs fler trepoängare för Hamréns mannar för att vi ska få uppleva en trevlig EM-sommar i Frankrike 2016. Misslyckas Zlatan & c:o är det risk att vi får både en ny tränare och en återgång till spelsystemet 4-4-2 inför nästa kval.

U21-EM i fotboll

De svenska U21-herrarna gjorde en bragdvändning mot Frankrike i den avgörande playoffmatchen. Det belönades med en plats i Europamästerskapen 2015 som spelas i Tjeckien 17-30 juni. En bra placering där innebär en plats i olympiska spelen i Brasilien 2016.

VM i ishockey för damer

Dam-VM i ishockey spelas i Sverige 28 mars – 4 april. Vi hoppas på framgångar för damkronorna som har haft svårt att hävda sig internationellt efter framgångsåret 2006 med OS-silver i Turin. Vi förväntar oss minst ett brons på hemmaplan. Turneringen spelas i Malmö.

VM i ishockey för herrar

Hockey-VM 2015 spelas i Tjeckien 1-17 maj. Som vanligt hänger Sveriges insats på vilka NHL-proffs som ansluter till truppen och vi hoppas på en drös förstärkningar från Nordatlanten! Missa förresten inte avslutningen på Euro Hockey Tour som spelas i början på året.

Copa América

Sydamerikanska mästerskapen i fotboll spelas i år i Chile och det är en prestigefylld turnering där Argentina får anses vara favoriter efter VM-silvret 2014. Brasilien lär vara revanschsugna efter fiaskot på hemmaplan dock. Chile och Colombia är två andra starka kandidater. Hur det än slutar kommer vi att få njuta av en hel del spännande fotboll i sommar. Turneringen spelas 12 juni-4 juli.

VM i fotboll för damer

Mer fotboll i sommar: Sveriges damlag spelar VM i Kanada 6 juni-5 juli. Vi har fått en tuff lottning med bland annat USA i gruppen men det ska nog gå att traggla sig vidare till slutspel för Pia Sundhages trupp.

VM i friidrott

Världsmästerskapen i friidrott betyder spänning, världsrekord och tyvärr ett och annat dopingfall. Vi hoppas att det blir mest av de två första ingredienserna när världens bästa friidrottare gör upp om medaljerna i Kina 29 augusti – 6 september. Även om det svenska friidrottsundret lagt sig en smula hoppas vi på ett och annat genombrott för våra yngre deltagare och att de som varit med ett tag levererar som sig bör.

 VM i handboll för damer

2014 blev det en svensk bronsmedalj i Europamästerskapen, vi hoppas på fler medaljer i världsmästerskapen som spelas i Danmark i december.

Innebandy-VM för damer

Herrarna tog guld på hemmaplan 2014, nu är det dags för damerna att leverera i Finland 6-13 december.

Sportåret rullar på, häng med!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.