Vi summerar: Sportåret 2014

Sports

År 2014 börjar närma sig sitt slut och det är dags att summera årets viktigaste sporthändelser. Vi på Betbonus har löpande försett er med senaste nytt med sport och spel från de största idrottshändelserna över världen, ofta med fokus på svenska lag och deltagare. Det kommer vi att fortsätta med 2015!

Vinter OS i Sotji

2014 hann knappt börja innan ett av årets största sportevent drog igång: Vinter-OS i Sotji, Ryssland. Många av diskussionerna innan olympiaden hade fokus på (bristen på) mänskliga rättigheter i värdlandet men när spelen väl var igång kunde vi njuta av massor av trevlig sport. För svensk del kom de största framgångarna i längdskidor. Både damerna och herrarna hade vässat formen inför spelen och det visade sig även via medaljskörden: Det blev 2 stafettguld, 5 silver, och 4 brons. Totalt blev det 15 medaljer overall för Sverige. Svenska damlaget i stafett tilldelades årets bragdguld för sin insats.

Olympiska spel betyder även olympisk hockey och förväntningarna var såklart på Tre Kronor. Herrarna, ledde av Pär Mårts som tog VM-guld med laget på hemmaplan 2013, gjorde en godkänd turnering som slutade i ett silver efter finalförlust mot Kanada. Damerna gjorde även de en godkänd turnering med tanke på att det hade varit diskussioner om huruvida de skulle få åka till OS eller inte, de slutade fyra. För både herr- och damhockeyn var det dock smolk i bägaren: Herrarna hade kunnat gå hela vägen om inte truppen blivit söndersplittrad över hela turneringen. Ett tungt namn som Johan Franzén och Henrik Sedin tvingades tacka nej, Henrik Zetterberg åkte på en ryggskada och Nicklas Bäckström blev anklagad för doping och avstängd inför finalen. Det var ett sargat svenskt landslag med akut centerbrist som fick stryk av Kanada. På damsidan ledde man i bronsmatchen mot Schweiz, men klappade ihop i slutet. Det får inte hända i en stor turnering. Nej, 2014 var inte året för svensk ishockey.

Övriga medaljer att glädja oss åt är ett silver för curlingdamerna, ett brons för curlingherrarna och ett brons i Skicross. Nästa vinter-OS blir 2018 i Sydkorea, vi längtar redan!

Hockey VM

I livet efter vinter-OS kunde vi, som vanligt på våren, njuta av ett hockey-VM. Årets turnering spelades i Vitryssland. Sverige deltog med en trupp utan några riktiga toppnamn från NHL och gjorde en helt ok turnering som resulterades i ett brons. Ryssland vann guld mot Finland i finalen. Hockey VM 2015 spelas i Tjeckien, klicka här för spelschema.

Fotbolls VM i Brasilien

I sommar fick vi se massor av spännande fotboll i VM. Tyvärr utan svenskt deltagande, Sverige lyckades inte rå på Portugal i de avgörande playoffmatcherna. När turneringen var slut hade vi fått en fotbollslektion på tyska i form av total dominans turneringen igenom: Tyskland vann ett rättvist guld mot Argentina i finalen. Vi fick även se ett brasilianskt lag som klappade ihop totalt och ”bara” blev fyra efter förlust mot Holland i bronsmatchen. England, Spanien och Portugal floppade. Luis Suarez bet en italienare. Läs allt om det i vårt sammandrag här.

Malmö FF och Champions League

Det var länge sedan vi hade någon svensk storklubb ute i Europa. Malmö FF är på väg att ändra på det. I år lyckades de kvala in till Champions League. Väl där blev det förvisso bara en seger, mot grekiska Olympiakos, men det kan vara början på något stort. Vi hoppas att Malmö är på väg att bygga en dynasti och att andra lag tar efter deras exempel. Gruppspelet i Champions League är klart och åttondelsfinalerna lottade, läs om vilka lag som möter vilka i början på 2015 här. Vi följer med spänning Zlatan i PSG även om de får det tufft i dubbelmötet mot Chelsea.

EM-kvalet i fotboll

2016 spelas fotbolls-EM i Frankrike. Sverige har hamnat i en grupp där det främsta motståndet bör utgöras av Österrike och Ryssland. Kvalet har dock börjat trögt för Hamréns trupp. Endast en seger har det blivit, mot litteputtnationen Liechtenstein. Mötena mot Österrike, Ryssland och Montenegro har alla slutat 1-1. Det hade känts betydligt bättre med åtminstone en seger mot Montenegro i den senaste matchen. Se spelschema för resten av kvalet här.

Övrigt

Innebandy-VM

Det blev svenskt VM-guld i innebandy på hemmaplan. Läs mer om det här.

Fotboll U21

Det svenska U21-laget i fotboll gjorde en bragdmatch mot Frankrike och kunde mirakulöst ta sig till fotbolls-EM i Tjeckien 2015. Det kan bli nyckeln till svenskt deltagande i fotbollen i sommar-OS i Brasilien 2016.

NHL

NHL-säsongen återupptogs efter paus för vinter-OS. Henrik Lundqvist fick nöja sig med ytterligare en andraplats i år när hans New York Rangers föll mot Los Angeles Kings i finalserien.

SHL

Swedish hockey league slutade precis som förra säsongen: Skellefteå AIK vann. De leder dessutom årets upplaga av serien trots ett massivt spelartapp. Skellefteå har en dynasti på gång och dominerar just nu svensk inhemsk ishockey.

Vi hoppas på ett trevligt sportår 2015 och önskar alla våra läsare ett riktigt gott nytt år!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.