Vilket lag vinner Swedish Hockey League (SHL) 2014/2015?

10 september spelas den första matchen i 2014/2015 års upplaga av SHL. Den kanske största nyheten för i år rör faktiskt nästa säsong då ligan utökas med två lag, det vill säga det blir 14 lag totalt som gör upp om SM-bucklan.

Här går vi igenom förutsättningarna i lag för lag i Swedish Hockey League.

Brynäs

I fjol åkte Brynäs ut i kvartsfinalen. I år har man en blandad trupp med slutspelspotential. Starkbaum viktig i målet. Målvaktssidan är den största styrkan tillsammans med lagets mix av unga lirare och veteraner. Inga toppnamn i truppen dock, det är dock svårt att hitta några riktiga stjärnor i årets upplaga av SHL. Brynäs inleder säsongen borta mot Frölunda 11 september.

Djurgården

Stockholmslaget är tillbaka i högsta ligan igen efter en kort sejour i allsvenskan. Här hittar vi omedelbart två toppvärvningar som står ut i mängden: Målvakten Mikael Tellqvist och NHL-meriterade forwarden Mikael Samuelsson. Daniel Fernholm bör nämnas bland backarna. I övrigt en inte alltför skräckinjagande trupp, men den bör kunna prestera hyggligt i årets SHL.

Frölunda

Förra säsongen rök Frölunda i kvartsfinalen efter en stark grundserie. För detta junior-vm coachen Roger Rönnberg har satsat på ett ungt lag och det är svårt att sia om vilka kliv de tar i år. På backsidan bidrar Christian Bäckman med rutin. Kanske skulle behöva ännu fler veteraner i denna trupp? Å andra sidan har Rönnberg fått unga lirare att prestera tidigare, vem minns inte junior-vm guldet 2012?

Färjestad

Karlstadslaget har rensat i leden inför denna säsong. Fjorton spelare har försvunnit från förra säsongen och nio har värvats. Det är ett balanserat lag med många intressanta namn, inte minst på forwardsidan: Wallin, Holtet, Hedman med flera kommer att leverera. Färjestad är en guldkandidat i år!

HV71

Årets upplaga av Jönköpingslaget är med några få undantag ett nästan helsvenskt lagbygge. Alla nyförvärv är svenskar varav de viktigaste borde vara målvakten Erik Ersberg och forwarden Mattias Tedenby som vi kanske minst bäst från junior-vm-sammanhang. Accepterar Gustav Wesslau andraspaden?

Laget har en intressant mix av unga och gamla spelare. Marcus Nilson (född 1978) och David Petrasek (född 1976) står för rutinen. Många spelare födda på 1990-talet. Andreas Jämtin borde kunna reta upp en och annan motståndare. Intressant lagbygge som kanske skulle behöva ytterligare ett namn på backsidan för att räcka hela säsongen.

Leksand

Dalmasarna har gjort en hel del intressanta värvningar i år. Amerikanska bröderna Jack och Chris Connolly ska vi kika lite extra på. Jonas Frögren bidrar med rutin på backsidan. I övrigt har laget värvat en hel del finska kvalitetsspelare. Totalt ger detta en mycket spännande trupp med en bra blandning av ungt och gammalt, defensiv och offensiv!

Linköping

En bred och jämn trupp utan spetskompetens. Lyckades mirakelvända mot Modo i slutspelskvalet i fjol. Kanske kommer jämnheten att bli avgörande i slutändan när säsongen ska avgöras, kanske kommer den att innebära slätstrukenhet. Den som lever får se.

Luleå

En epok i Luleå slutade förra säsongen då tränare Jonas Rönnqvist avgick. Under hans ledning nådde ett hårt kämpande lag långt, men inte hela vägen fram. Bästa placering blev ett SM-silver 2012/2013. Nya tränaren Joakim Fagervall säger sig ska bygga vidare på Rönnqvists system men frågetecknen inför denna säsong är många. Laget har ofta saknat de riktiga spetsspelarna i offensiven de senaste åren och det blev inte bättre av att Linus Klasen nu lämnat Luleå. Kanadensiska tvillingarna Cam och Christ Abbott är förvisso lojala, men de blir inte yngre direkt. Svårtippat. I bästa fall en mellansäsong för norrbottningarna.

Modo

Förra säsongen slutade i tårar för Modo. För att ta sig till slutspel krävdes seger i playoff mot Linköping. I andra playoffmatchen ledde Modo med 4-0 men kollapsade fullständigt, slutresultatet skrevs 5-4 till Linköping.

De senaste åren har vi vant oss vid att Modo snarare är en främlingslegion än en plantskola. Det har blivit många transatlanter som kommit och gått blandat med en och annan europeisk import. Resultatet har sällan blivit någon jättehit. Faktum är att man lidit av en lång sm-guldbaksmälla sedan 2007. Tyngsta nyförvärvet för i år är dock en svensk: backen Jonas Ahnelöv från Frölunda.

Från förra säsongen har man bland annat tappat William Nylander som draftades av Toronto Maple Leafs i somras men även spelskicklige backen Kyle Cumiskey.

Coachen Anders Forsberg bör ställa in sig på att skicklige målvakten Linus Ullmark kommer att få fullt upp i målet i vinter!

Skellefteå

Ska de två senaste årens svenska mästare sätta trippeln? De har tappat en hel del spelare, men så var läget även inför förra säsongen. Frågan är dock hur man ersätter tongivande spelare som Oscar Möller, Jimmie Ericsson och Joakim Lindström? Backsidan från i fjol intakt. Det blir definitivt slutspel i år. Kan vinnarkulturen i Skellefteå utvecklas till en dynasti?

Växjö

Växjö har blivit kritikernas nya älsklingar. På bara några år har de gått från allsvenskt lag till en guldkandidat i Swedish Hockey League. De har behållit lagstommen från förra säsongen och byggt på med spetskompetens i lagets alla delar. Det blir intressant att följa laget, men frågan är om de inte skrivits upp en aning. Avsaknad av vinnarkultur kan bli avgörande när det kommer till SM-finaler. Silver?

Örebro

Örebro gör sitt andra år i Swedish Hockey League. Förra året slutade man på elfte plats och höll sig kvar i högsta ligan via kvalserien. I år har man tappat några pjäser från i fjol, bland annat veteranerna Conny Strömberg och Emil Kåberg. Värt att notera är att Kåberg går in som materialare (!) i år. Får se om vi får något slutspelsskägg på det..

Listan över nyförvärv skrämmer ingen och det är ytterst tveksamt om Örebro kommer att kunna hävda sig i årets liga.

Vem vinner Swedish Hockey League 2014/2015?

Vilket lag går då segrande ur striden om SM-bucklan? Vi tror på Färjestad i år. De har ett komplett lag, rätt vinnarkultur och en stabil organisation. De får i första hand slåss mot Tommy Salos lagbygge Leksand och uppstickaren Växjö. Skellfteå kan hota. Säsongen kan börja!

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.