Vi summerar: Fotbolls-VM 2014

Nu har det gått några veckor sedan sommarens stora fotbollsfest tog slut. Vi på Betbonus har haft några dagars semester där vi bland annat hann med att besöka FC Barcelonas hemmaarena Camp Nou. Nu är vi dock tillbaka igen med de senaste nyheterna från sport- och spelvärlden. Här är en summering av fotbolls-VM i Brasilien 2014.

Förväntningar

I och med att 2014 års världsmästerskap spelades i fotbollens hemland Brasilien var förväntningarna naturligtvis skyhöga både på arrangemanget i sig och på att hemmalaget skulle prestera (= vinna turneringen). Andra favoriter som nämndes var de sydamerikanska grannarna Argentina med Lionel Messi i spetsen och dynastin Spanien som vunnit förra VM och de två senaste europamästerskapen.

Från svenskt håll muttrades det om att turneringen gick miste om superstjärnan Zlatan Ibrahimovic då Sverige föll i den avgörande kvalmatchen mot Ronaldos Portugal. FIFA:s kvalsystem gör dock att en del udda fåglar som till exempel Australien ofta kvalificerar sig till turneringen kanske mer tack vare sitt geografiska läge än med skicklig fotboll.

Gruppspelet

Grupp A

I grupp A inledde Brasilien med att göra ett självmål mot Kroatien. Ett dåligt omen? Kanske, men man lyckades i alla fall vinna matchen med 3-1. Med lite hjälp från domarna enligt vissa kritiker. Hemmanationen spelade sedan oavgjort i en mållös match mot Mexiko och vann mot Kamerun. Gruppsegern var därmed säkrad. Mexiko kom tvåa i gruppen och tog sig därför vidare till åttondelsfinal.

Grupp B

Grupp B inleddes med ett oväntat målfyrverkeri. Holland slog regerande världsmästarna Spanien med hela 5-1! Efter ytterligare en spansk förlust mot uppstickaren Chile (0-2) var därmed den spanska dynastin över. Holland och Chile gick vidare till åttondelsfinal medan Spanien fick en tröstseger mot jumbon Australien. Det spanska uttåget redan i gruppspelet får ses som en av världsmästerskapens största skrällar. Samtidigt var det många som blev imponerade av Chiles framfart. Holland kändes som en guldkandidat i år igen, de fick som bekant silver i 2010 års turnering efter en finalförlust mot just Spanien.

Grupp C

I grupp C gjorde Colombia processen kort med motståndarna och vann gruppen med full pott, 9 poäng. Med sig till åttondelsfinal fick de Grekland som ofta lyckas gnugga sig fram till framgångar både i kval och turneringar. Vi minns särskilt deras guld i EM i Portugal 2004. I år gick de vidare till slutspel med nöd och näppe via en straff på stopptid.

Grupp D

När Sverige inte är med i VM följer många svenskar England. Engelsmännen blev tyvärr en av årets största besvikelser och hamnade sist i en tuff grupp där de lottats mot Uruguay, Italien och Costa Rica. Costa Rica vann oväntat men övertygande gruppen och man fick med sig sina Sydamerikanska grannar Uruguay till åttondelsfinal.

I den avgörande matchen mellan Uruguay och Italien skedde en uppmärksammad händelse när Uruguays Luis Suarez bet (!) Italiens back Giorgio Chiellini. Detta ledde till att Suarez stängdes av resten av turneringen. I matchen fick även Italien en spelare utvisad och det var många som ifrågasatte domarinsatsen efteråt.

Grupp E

I grupp E övertygade Frankrike och gick enkelt vidare till åttondelsfinal tillsammans med Schweiz. Honduras och Ecuador fick respass. En förhållandevis lätt grupp för de europeiska lagen. Frankrikes anfallsspel med snabba omställningar och säkra avslut imponerade och återuppväckte vissa minnen från deras storhetstid runt millennieskiftet med både EM- och VM-guld.

Grupp F

I grupp F var förväntningarna stora på Argentina. Motståndarna var Iran, Bosnien-Hercegovina och Nigeria vilket får anses som lite av en drömlottning. Mycket riktigt vann Argentina gruppen med tre raka segrar. Dock utan att övertyga, det var tre uddamålssegrar. Positivt var att stora stjärnan Lionel Messi stod bakom det mesta vid målen. Till slutspel gick även Nigeria, ett av två afrikanska lag som tog sig till åttondelsfinal.

Grupp G

I grupp G trodde många, inklusive vi, att det skulle handla om en uppgörelse mellan den Joachim Löws tyska maskin och ett Portugal som lyckats kvala in till turneringen på Sveriges bekostnad. Ett frågetecken var en halvskadad Christiano Ronaldo. Redan i första matchen visade Tyskland var skåpet skulle stå. Efter första halvleken mot Portugal ledde man med 3-0. Slutresultatet skrevs till 4-0 till tyskarna. Till skillnad från Sverige i kvalet kunde Portugal inte göra 4 raka mål i andra halvlek.

Portugal gick inte ens vidare till slutspel vilket får anses vara ett fiasko. Istället var det USA som knep platsen i åttondelsfinalen. Jumbon blev Ghana, trots att de faktiskt lyckades pressa Tyskland till 2-2.

Grupp H

Denna grupp får anses vara en av de som höll lägst klass i VM. Visst, Belgien hade ett hyggligt lag på papperet och Ryssland brukar kunna visa kvalitet men överlag finns det många bra lag, främst europeiska som hade kunnat gå vidare från den här gruppen vilken dag som helst. Vi tänker då främst på Sverige, Danmark men även Turkiet.

Belgien vinner i alla fall gruppen och får med sig Algeriet till åttondelsfinal. Värt att notera var att den ryske målvakten blev bländad med en grön laser när han släppte in ett mål i sista matchen. Ryssland ingår i Sveriges grupp i kvalet till EM 2016.

Slutspel

Då var det dags för slutspel. 32 lag hade blivit 16.

Åttondelsfinaler

Brasilien mot Chile: Hemmanationen hade planenligt tagit sig vidare och ställdes nu mot uppstickaren Chile som hade ett dystert slutspelsfacit mot Brasilien. Nu lyckades man dock pressa sina sydamerikanska grannar till en straffläggning där brassarna drog det längsta strået.

Colombia mot Uruguay: Här var Colombia skyhög favorit mot ett omtvistat Uruguay utan avstängde anfallaren Suarez. Mycket riktigt vann Colombia med 2-0 och gick vidare till kvartsfinalen.

Frankrike mot Nigeria: Fransmännen gjorde processen kort med Nigeria och kunde relativt enkelt ta sig till kvartsfinal.

Tyskland mot Algeriet: Här var tyskarna skyhöga favoriter men Algeriet stretade emot ordentligt. Först i förlängningen gjordes matchens samtliga mål och Tyskland kunde till slut vinna med 2-1.

Holland mot Mexiko: Två lag som hade övertygat i gruppspelet skulle nu göra upp om en kvartsfinalplats. Bägge lagen spelade bra men avgörandet kom tyvärr på en omtvistad straffspark för Holland efter att Arjen Robben kastat sig i straffområdet. Bittert för Mexiko.

Costa Rica mot Grekland: Costa Rica var en positiv överraskning i gruppspelet och hade vunnit mångas hjärtan. I åttondelsfinalen mot Grekland krävdes det straffar för att ta dem vidare till kvartsfinalen.

Argentina mot Schweiz: Schweiz blev en hård nöt att knäcka för Argentina. Deras försvarsspel var intakt och svårgenomträngligt. De visade dock inte upp mycket till anfallsspel så det känns rättvist att Argentinas Di Maria kunde avgöra i förlängningen.

Belgien mot USA: Efter en mållös match vid full tid föll matchens samtliga tre mål i förlängningen, precis som vid mötet mellan Tyskland och Algeriet. Belgien gick vidare och slutresultatet skrevs till 2-1

Kvartsfinaler

Brasilien mot Colombia: Åter igen väntade sydamerikanskt motstånd för brassarna. Åter igen lyckades man vinna med knapp marginal (2-1). Det blev dock en seger med smolk i bägaren då superstjärnan Neymar blev skadad i slutet på matchen. Han kunde inte spela mer i turneringen. Dessutom blev Silva avstängd inför semifinalen.

Frankrike mot Tyskland: I åttondelsfinalen hade Tyskland slagit ut Frankrikes forna koloni Algeriet med uddamålet. I kvartsfinalen tog man ytterligare en uddamålsseger (1-0) i en sömnig och händelsefattig match. Var européerna påverkade av värmen tro? I semifinalen väntade hemmanationen Brasilien för tyskarna.

Holland mot Costa Rica: Ytterligare ett möte mellan Europa och Sydamerika. Här krävdes det straffar för att säkra en holländsk semifinalplats. Uppstickaren Costa Rica var utslaget.

Argentina mot Belgien: Argentina gjorde 1-0 redan i åttonde matchminuten och det resultatet stod sig matchen ut.

Semifinaler

I semifinalerna hade vi två europeiska och två sydamerikanska lag, inklusive hemmanationen Brasilien. Kul för turneringen!

Brasilien mot Tyskland: I en av fotbollshistoriens värsta överkörningar någonsin forcerade den tyska maskinen obönhörligt mot ett förvirrat Brasilien. Efter första halvlek stod det 5-0 och det hade nog kunnat bli tvåsiffrigt för tyskarna om man inte slagit av på takten i den andra halvleken där man ”bara” gjorde två mål och Brasilien fick göra ett tröstmål i slutminuten. Det blev inte bättre av att Tysklands Miroslav Klose slog den forne brasilianska spelaren Ronaldos gamla rekord för antal gjorda VM-mål i just den här matchen heller.

Det brasilianska fiaskot var ett faktum. Man hade förlorat på ett förnedrande sätt i en match där i stort sett ingenting fungerat. Dessutom hade man skämt ut sig på hemmaplan. Detta är ett sår i den brasilianska fotbollssjälen som kommer att ta lång tid att läka.

Holland mot Argentina: Till skillnad från den första semifinalen blev detta en målsnål historia som krävde ett straffavgörande. Bägge lagen spelade bra försvarsspel och gjorde vad man kunde för att försöka få till någonting offensivt. Närmast var Hollands Robben som var nära att göra mål i slutet av matchen.

I straffsparksavgörandet drog dock Argentina det längsta strået efter riktigt vassa straffsparkar och nu väntade en final mot Tyskland.

Match om tredje pris

Brasilien mot Holland: I bronsmatchen spelade Brasilien för att återupprätta lite av äran som förlorats i semifinalen. Även här blev det dock förlust och Holland kunde ta ledningen redan efter tre minuter. Slutresultatet skrevs till 3-0 till Holländarna som kunde säkra bronset. Brasilien var förmodligen fortfarande taget efter semifinalförlusten mot Tyskland och man uppträdde åter igen blekt.

Final

Tyskland mot Argentina: Inför finalen talades det mycket om Tysklands kross av Brasilien. Hur skulle Argentina kunna stå upp mot den tyska maskinen? Samtidigt hade Argentina visat upp ett fint försvarsspel i semifinalen mot Holland. Men hur låg det till med anfallsspelet? Lionel Messi och hans kamrater måste visa sig från sin bästa sida för att kunna rå på Tyskland.

Finalen blev en stundom krampaktig historia. Tyskland gnuggade på samtidigt som Argentina fick några lägen som de inte lyckades sätta. Första halvlek blev mållös trots något friläge för Argentina och en tysk nick i stolpen.

I andra halvlek fortsatte matchen i ungefär samma stuk. Tyskland tog över mer av bollinnehavet men lyckades inte skapa några riktigt vassa chanser. Argentina försvarade sig väl och skapade en och annan chans framåt. Här kändes det som att bägge lagen följde sin game-plan. Även om man inte lyckades göra några mål höll man sig till sitt grundspel och spelade ”sitt” spel där ute.

Matchen gick till förlängning. I 88 minuten hade Joachim Löw bytt in anfallaren Mario Götze. Det skulle visa sig bli ett avgörande byte. En bit in i andra förlängningskvarten fick Götze bollen på ett inlägg. På ett elegant sätt tog han ner den, vände om och drog till. 1-0 till Tyskland med 7 minuter kvar att spela.

Tyskarna höll ut och vann det efterlängtade VM-guldet. Senast de vann guld var i Italien 1990.

Slutanalys

Världsmästerskapen 2014 bjöd på många bra matcher. Turneringen höll överlag bra klass där även några av de lag som ansågs ”sämre” kunde hota fotbollens giganter. Samtidigt föll många favoriter redan i gruppspelet. Vi förväntade oss att lag som Portugal, England, Spanien och Italien skulle gå mycket längre. Nu får dessa lag åka hem och ta sig en funderare på hur man ska förnya sig i en föränderlig fotbollsvärld: Hur rår man på uppstickare som spelar med fart och fläkt, hur får man hål på täta försvar och hur stoppar man outtröttliga lagmaskiner som Tyskland?

Arrangemanget kring VM har känts vackert och klockrent. Inga konstigheter helt enkelt. Domarinsatserna har varit hyggliga med några undantag.

Angående Brasiliens sorti i semifinalen finns det inte mycket annat att säga än att de väl helt enkelt inte var bättre än så i den här turneringen. Tyskland och Argentina kändes som värdiga finallag och Holland förtjänade bronset.

För svensk del ser vi nu fram emot kvalet till Europamästerskapen 2016. Även vi har en hel del att fundera på. Hur ska blågult nå framgångar i fotbollen efter uppvisningen vi sett i Brasilien 2014?

Bookmark the permalink.

Comments are closed.