Framtiden för det svenska friidrottsundret

Friidrott

I bakhasorna av fotbolls-VM och i skuggan av Silly Season har vi fått avnjuta ett Europamästerskap i friidrott senaste veckan. Även om det svenska friidrottsundret har svalnat något hoppas vi såklart på att det kommer en generation som tar över efter namn som Carolina Klüft, Christian Olsson och Stefan Holm.

Det svenska friidrottsundret

Vem minns inte de för svensk del klassiska olympiska spelen i Aten för tio år sedan där vi fick uppleva några oförglömliga svenska friidrottsögonblick med guld i sjukamp för damer, tresteg och höjdhopp för herrar. Vad är chansen för att vi får uppleva något sådant igen inom en snar framtid? Det ska vi ta reda på här.

Kommande världsstjärnor

I årets Europamästerskap i friidrott klev några svenska unga talanger in på arenan och presenterade sig på allvar. Eller vad sägs om namn som Andreas Almgren (19 år) som slår till med Sveriges näst bästa tid på 800 meter någonsin. Han har även en landsman vars formkurva går spikrakt uppåt i samma gren, Kalle Berglund (18 år) som sänkt sitt personbästa med 6 sekunder i år.

Simon Litzell är världsbäst bland 17-åringar i spjut med sitt kast (med seniorspjut) på 74,01 meter. Det blir ett namn att hålla ögonen på i framtiden. Irene Eklund, lika gammal som Simon, tog sig nästan till final i sitt första seniormästerskap i 100 och 200 meter.

Meraf Bahtas tog EM-guld på 5000 meter. Sprintern Moa Hjelmer satsar på olympiska spelen 2020 (!) efter en timeout i år.

Det här med skador..

Sen har vi en del intressanta namn som tyvärr varit skadedrabbade senaste åren. Veteranen Susanna Kallur är ett sådant. Khaddi Sagnia (20 år) hoppar åter igen längdhopp och tresteg efter ett par säsongers skadefrånvaro. Stavhopperskan Angelica Bengtsson som slog juniorvärldsrekord 2011 siktar åter igen mot höjder uppåt 4,60 meter. Abeba Aregawi som tog VM-guld på 1500 meter 2013 är snart tillbaka efter en stukning.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att svensk friidrott innehåller en hel del intressanta namn och talanger. Det väcker en försiktig optimism men samtidigt kan man inte dra för många slutsatser av ett Europamästerskap. Under de olympiska spelen i Rio de Janeiro 2016 kommer vi förhoppningsvis att få svar på många frågor om hur Sveriges friidrottare står sig i den internationella konkurrensen.

Precis som i sommarens fotbolls-VM vänds blickarna åter igen mot Brasilien. 2016 hoppas vi att Sverige inte nöjer sig med att bara vara åskådare.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.