Ishockey-VM 2015: Kanada och USA i topp efter halva gruppspelet

Över halva gruppspelet i hockey-VM i Prag är spelat och man kan börja skilja vinnarna från förlorarna och sia om vilka lag som går till kvartsfinal respektive hotas av nedflyttning. De två lag som kommer sist i respektive grupp blir nedflyttade till B-VM, eller division 1 som den kallas. Klart är att Kazakstan och Ungern flyttar upp till A-VM i år. Gruppspelet spelas i två grupper om åtta lag vardera där de fyra bäst placerade lagen från varje grupp går till kvartsfinal.

Läget i grupp A:

Inför dagens matcher är Kanada i relativt ohotad topp före Sverige. Dessutom har de en match mindre spelad och relativt lätta matcher kvar. Sverige får istället sikta in sig på andraplatsen i gruppen. Tjeckien jagar bakom en poäng efter och Schweiz, som Tre Kronor möter ikväll, är tre poäng bakom. Schweiz har endast gjort 8 mål på 4 matcher, men har å andra sidan bara släppt in 7. Tyskland jagar på en femte plats, med två poäng upp till slutspel. I nedflyttningsstriden ligger Frankrike pyrt till. De ligger förvisso på sjätte plats med en poäng före Österrike och Lettland, men har kvar att möta både Sverige och Kanada. En nyckelmatch här blir mötet mellan Österrike och Lettland idag. Lettland är ett starkare lag på papperet och borde kunna hålla sig kvar i gruppen. Vinnaren i gruppen får stanna kvar i Prag och spela sin kvartsfinal mot fyran i grupp B. Tjeckien får vara kvar i Prag oavsett placering (förutsatt att de tar sig till kvartsfinal så klart). Övriga två lag som tar sig till slutspel får åka till Ostrava.

Läget i grupp B:

I grupp B inledde USA med att slå Finland med 5-1. Därefter har man bland annat förlorat mot Vitryssland men vunnit mot Ryssland och tagit uddamålssegrar mot Norge och Danmark. Det gör att man leder grupp B med en match mer spelad än tvåan Vitryssland, två poäng efter, och trean Finland och fyran Ryssland, tre poäng efter. Faktum är att Ryssland och Finland har rätt tuffa scheman kvar där de dels ska möta varandra, Vitryssland och Slovakien. En tät grupp där Slovakien verkar få svårt att ta sig till slutspel efter en rad ojämna insatser, bland annat förlust mot Norge. Slovakien ligger två poäng bakom Ryssland och mötet mellan de bägge lagen blir en nyckelmatch. Norge på sjätteplats har sex poäng. Nedflyttningsstriden handlar om Danmark och Slovenien som har en respektive noll poäng. De bägge lagen möts i sista omgången, på måndag 11 maj. Dessförinnan möter Danmark Norge i ett nordiskt derby och Slovenien USA. Fördel Danmark i bottenstriden alltså.

Vi tippar VM:

Baserat på återstående matcher tippar vi att följande lag går till slutspel:

Grupp A: 1. Kanada 2. Sverige 3. Tjeckien 4. Schweiz

Grupp B: 1. USA 2. Ryssland 3. Finland 4. Vitryssland

Det ger följande kvartsfinaler:

Kanada – Vitryssland
Sverige – Finland
Tjeckien – Ryssland
Schweiz – USA

Här tror vi Kanada, Sverige, Ryssland och USA går vidare vilket ger följande semifinaler:

Kanada – Ryssland
Sverige – USA

Vi hoppas och tror på en drömfinal mellan Tre Kronor och Kanada där Sverige går segrande ur striden!

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.