Ishockey-VM 2015: Sverige slog Tjeckien på straffar

I VM-premiären ställdes Tre Kronor mot värdlandet Tjeckien i O2-Arena, Prag. Det blev en fartfylld tillställning där bägge lagen bytte chanser, Sverige drog på sig lite för många utvisningar men lyckades vinna på straffar. I första perioden fick Tre Kronor en drömöppning och ledde med 2-0 efter 8 spelade minuter. Jaromir Jagr gav dock Tjeckien hopp med en styrning i 14:e minuten. I andra perioden kunde Victor Rask göra ett elegant mål efter att han och lagkamraten från Carolina Hurricanes, Elias Lindholm bokstavligen snurrat upp tjeckiska försvaret på läktaren. Ställningen var alltså 3-1 till Sverige inför tredje perioden.

Målfest i tredje perioden

Sverige drog på sig en del utvisningar i matchen och fick försvara sig under långa perioder. Dock visade Tre Kronor upp en effektivitet i anfallsspelet. Tomas Hertl reducerade ner Sveriges ledning till 3-2 i tredje periodens tredje minut. Ett par minuter därefter kunde Joakim Lindström sätta 4-2 och det kändes som en hyggligt trygg tvåmålsledning. Fram till 52:a spelminuten… Inom loppet av en minut hade Tjeckien kvitterat den svenska ledningen. Dessutom gjorde de 5-4 inför en extatisk hemmapublik med tre minuter kvar att spela. Det som såg så bra ut såg nu väldigt mörkt ut. Med en och en halv minut kvar fick dock Tre Kronor Power play och kunde spela 6 mot 4. I matchens sista minut kunde Mattias Sjögren kvittera och matchen gick till förlängning.

I förlängningen bytte lagen chanser med varandra och vi fick se en anfallsglad svensk ishockey utan så mycket tanke på försvar. Inga mål blev dock gjorda utan den här tillställningen krävde ett avgörande på straffar. Elias Lindholm inledde med att sätta sin straff medan Kelpis missade. I andra rundan missade Josefson sin straff medan Voracek satte sin. I tredje och avgörande straffrundan målade Oliver Ekman-Larsson medan Jhonas Enroth räddade Sobotkas straff. Extrapoängen till Sverige och seger i premiären alltså.

På söndag möter Sverige Österrike.

Kanada, USA och Ryssland vann

I övriga matcher fick Finland storstryk av USA med 5-1. Matt Hendricks och Steve Moses, som bägge tidigare lirat i Jokerit, hade tydligen gjort sin hemläxa och satte två kassar var. Tung start för finska stjärnmålvakten Pekka Rinne. Kanada slog planenligt Lettland (6-1) och storstjärnan Sidney Crosby gjorde mål på straff. Apropå planenligt avfärdade Ryssland Norge och ledde med 4-0 redan i första perioden. Matchen slutade 6-2 till ryssarna.