Fotbollskollen, maj 2015

Mitt i hockey-VM rekapitulerar vi till fotbollsvärlden i detta inlägg. De stora fotbollsligorna ska avgöras, Allsvenskan har dragit igång och det två lag ska spela final i Champions Leauge. Samtidigt hotar spelarna med strejk i spanska La Liga.

Strejk i La Liga

Spelare, domare och ledare i spanska ligan planerar att strejka från och med 16 maj förutsatt att regeringen står fast vid ett lagförslag som skulle minska intäkterna till sporten. Vid den tidpunkten är det två ligamatcher kvar och en cupfinal mellan Barcelona och Athletic Bilbao. Det är oklart hur det blir med dessa matcher om strejken blir av. Barcelona leder ligan 2 poäng före Real Madrid.

Semifinaler i Champions League

Barcelona vann klart mot Bayern München borta även om det tog ett tag för målskyttet att komma igång. Messi gjorde 1-0 i 77:e minuten och 2-0 tre minuter senare. Neymar strödde salt i de tyska såren med 3-0 4 minuter in på stopptiden. I mötet mellan Juventus och Real Madrid drog Italienarna det längsta strået. Morata kunde göra 1-0 redan efter 8 minuter innan Ronaldo kunde kvittera med en kvart kvar av första halvlek. Tevez gav dock Juventus ny ledning på straff en bit in i andra halvlek och det blev även slutresultatet. Real har dock en liten fördel i och med Ronaldos mål: Vid seger med 1-0 i returmötet går de vidare tack vare fler mål gjorda på bortaplan. Returmötena spelas 12:e respektive 13:e maj.

Även i Europa League spelas det semifinalern. Efter första omgången spelade Napoli 1-1 mot skrällgänget Dnipro från Ukraina. Sevilla slog Fiorentina med 3-0.

Malmö leder Allsvenskan

Malmö, som vann Allsvenskan och tog sig till spel i Champions League förra året, leder Allsvenskan efter 7 spelade omgångar. Med 5 vinster och 2 oavgjorda matcher leder de på 17 poäng, 1 poäng före jagande Elfsborg och Göteborg.

Övriga ligor

Chelsea leder Premier League överlägset 13 poäng före Manchester City på andra plats. Lika överlägset är Juventus i italienska ligan 15 poäng före Roma. 14 poäng skiljer Bayern från tvåan Wolfsburg i Bundesliga. Ligue 1 är jämnare där Zlatans PSG leder med 3 poäng före Lyon.