Ishockey-VM 2015: Sverige rasade ihop mot Kanada

Sverige fick en drömstart i första perioden mot Kanada. 3-0 efter 20 minuter spelade och det såg ut att bli en trevlig kväll för Tre Kronor. Efter 60 minuter stod det 4-6 till Kanada på resultattavlan. Lönnlöven hade vänt matchen. Ett annat lag som gjorde en vändning denna kväll var våra nordiska grannar Norge som slog Slovakien trots två måls underläge en bit in i matchen.

Sverige 4-6 Kanada

Sverige fick som sagt en bra start på matchen. Anton Lander kunde inleda målskyttet när han klev in framför Mike Smith som såg lika förvånad ut som Sidney Crosby som inte tog sitt defensiva ansvar. Andra målet kom via skott av Oscar Klefbom som studsade in via Victor Rasks skridsko. Filip Forsberg satte trean bakom en ytterst mänsklig kanadensisk målvakt som inte hade någon bra period. I andra perioden skruvande Kanada upp tempot i anfallszonen och började skapa chanser. De hade blivit utspelade både fysiskt och spelmässigt i den första. Nu började tyvärr även svenska försvaret sjabbla. John Klingberg gjorde några olyckliga ingripanden i egen zon istället för att spela enkelt. Svenskättlingen Aaron Ekblad gjorde 1-3 efter en avvaktande utvisning. Pär Mårts tog, helt rätt, en time-out men tyvärr hjälpte den föga. 2-3 kom på straff av Taylor Hall. 14:23 in i perioden kvitterade Sean Couturier när han styrde in Ekblads skott. Kanada hade kommit igen i matchen. En minut senare kunde Tre Kronor dock ta ledningen igen, Oscar Möllers skott gick in ovanför Mike Smiths axel. Även om ledningen stod sig 10 minuter in i tredje perioden var känslan ändå att Kanada skulle komma ikapp. Det var oroligt i försvarsspelet ute på isen. Ett mål låg länge i luften. Crosby och grabbarna snurrade lite som de ville i Sveriges zon. 10:24 kvitterade Patrick Wiercioch matchen efter fint förarbete av Crosby. När Kanada sedan fick sitt första power play för kvällen tog de dessutom ledningen med 4-5: Tyler Ennis sköt in målet ovanför Anders Nilssons plockhandske. Nilsson hade ingen dålig kväll i målet, många av Kanadas mål var av hög kvalitet. Möjligen att man hade kunnat önska att han höll ihop bättre på 2-3-straffen men det är tveksamt om någon annan målvakt hade kunnat stå emot anstormningen som lönnlöven stod för i andra och tredje perioden. Sista målet, 4-6, kom i tom kasse. Tre Kronor möter Tyskland på onsdag. Risken är att man måste åka till Ostrava för en kvartsfinal mot Ryssland eller Finland.

Slovakien 2-3 Norge

Norge låg sist i grupp B inför matchen mot Slovakien och krigar för sin existens i turneringen. Inför kvällens match hade norrmännen åtta raka förluster mot Slovakien i VM och OS-sammanhang. Det såg länge ut att bli en nionde förlust då Slovakien ledde matchen med 2-0 efter mål av Tomas Surovy sent i första perioden och Marek Daloga tidigt i den andra. Norge visade dock god moral i den här matchen. Några minuter efter 2-0 målet fick de chansen i power play. Mattias Norstebo halverade Slovakiens ledning. Tio minuter senare kvitterade Mats Rosseli Olsen. Ställningen var nu 2-2 inför slutperioden. Slovakien hade problem med disciplinen. Norge utnyttjade detta. Matchen vändes med ett nytt powerplaymål signerat Norstebo. Holos fick sin andra assistpoäng för kvällen. Slovakien försökte kvittera genom att ta ut målvakten i slutet men Norge lyckades hålla ut och fick tre enormt viktiga poäng. Slovakien möter Finland i nästa match.

Ett annat lag som tog sin första seger i detta mästerskap var Lettland som slog Schweiz med 2-1 på övertid. Ryssland slog planenligt Danmark med 5-2, även om danskarna stretade emot en aning och reducerade ner Rysslands 3-0-ledning till 3-2. Till skillnad från Sverige lyckades dock Ryssland stänga matchen..