Vi summerar sportåret 2019, och ser fram emot 2020

Sports

Sportåret 2019 är över och det är dags att blicka fram emot 2020. Ett nytt årtionde, och förhoppningsvis nya svenska sportsliga framgångar.

Sportåret 2019

2019 inleddes i vanlig ordning med slutspelet i junior-VM i ishockey. Här blev det tyvärr totalstopp för juniorkronorna som fick respass redan i kvartsfinalen mot Schweiz, trots att man åter igen gått obesegrade genom gruppspelet. Finland vann guldet efter att ha besegrat USA i finalen.

Sen var det dags för skid-VM i Seefeld. Där blev det som väntat norsk dominans, men även en hög med svenska medaljer på damsidan: 2 guld, 2 silver och 1 brons. De två gulden kom i stafetterna: Stina Nilsson och Maja Dahlqvist vann sprintstafetten, och Stina Nilsson knäckte Therese Johaug på upploppet i 4×5 km efter att Charlotte Kalla gjort en fin tredjesträcka.

Den enda svenska hockeyframgången 2019 blev ett guld i U18-VM. Lucas Raymond, som även spelade i junior-VM 2019/2020 blev matchvinnare mot Ryssland på hemmaplan. I senior-VM jagade ett NHL-förstärkt Sverige sitt tredje raka guld, men blev istället utslagna redan i kvartsfinalen mot ett nederlagstippat Finland, som lyckades gå hela vägen. Ett stort finskt hockeyår med andra ord, med dubbla guld, och även en finalplats i dam-VM (svenska damerna åkte däremot ur turneringen och får spela B-VM 2020).

På sommaren avgjordes dam-VM i fotboll. Där vann USA medan Sverige fick en bronspeng.

I friidrotts-VM i Qatar, tog Daniel Ståhl guld i diskus. Guldet var Sveriges blott nionde i VM-sammanhang, sedan första mästerskapet 1983.

De svenska herrarna blev klara för Europamästerskapen i fotboll 2020, genom att bli tvåa i sin grupp efter Spanien. Detta mästerskap är en av höjdpunkterna under 2020, som vi beskriver närmare nedan.

Sportåret 2020

!OBS! Flertalet evenemang nedan är inställda eller flyttade på grund av coronaviruset!

2020 blir ett så kallat ”supersportår” med både en stor fotbollsturnering, och olympiska spel. Men vi ser även fram emot de vanliga arrangemangen detta år, såsom:

  • 1 mars: Vasaloppet
  • 1-17 maj: hockey-VM i Schweiz
  • 26 december 2020 – 5 januari 2021: Junior-VM i ishockey (i Kanada)

De ”två stora” händelserna är dock fotbolls-EM och olympiska sommarspelen i Japan.

I fotbolls-EM 2020 är Sverige lottat mot Spanien, Polen, och något av länderna Bosnien, Irland, Nordirland eller Slovakien (beroende på Playoffs i Nations League). Spelplats blir Bilbao och Dublin enligt nedan:

  • 15 juni: Sverige – Spanien (Bilbao)
  • 19 juni: Sverige – Playoffvinnare (Dublin)
  • 24 juni: Sverige – Polen (Bilbao)

Turneringen spelas 12 juni till 12 juli.

Förhoppningsvis kan vi avnjuta några varma juliveckor innan de olympiska sommarspelen i Tokyo, Japan inleds 24 juli. OS avslutas 9 augusti. Här ser vi fram emot både lagsporter och individuella grenar och hoppas att vi får se svenska framgångar, bland annat i friidrott.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.