Sverige vann guld i U18-VM i ishockey

World Juniors

U18-VM i ishockey spelades i Sverige i april 2019. Precis som senior-VM, och U20-VM är U18 en officiell IIHF-turnering. Årets turnering var den 21:a, och Sverige hade aldrig vunnit ett guld. Nu hade de chansen på hemmaplan, i Umeå och Örnsköldsvik. I turneringen är 10 lag uppdelade i två grupper varav de fyra främsta från varje grupp går vidare till slutspel. Sverige spelade i samma grupp som USA, Ryssland, Lettland och Slovakien. I andra gruppen möttes Kanada, Vitryssland, Tjeckien, Finland och Schweiz.

Gruppspelet i U18-VM 2019

Sverige fick sämsta tänkbara start på turneringen med en 1-6 förlust mot storfavoriterna USA. Det visar på bredden i de nordamerikanska lagen, som har många juniorspelare som fortfarande spelar i sina klubblag i april. I match nummer två slog Tre Kronor Lettland med 5-2, följt av seger mot Slovakien med 5-1. I sista gruppspelsmatchen slog man Ryssland med 3-0, vilket säkrade en andraplacering bakom gruppvinnarna USA. Kanada vann andra gruppen, före Vitryssland(!).

Slutspelet i U18-VM 2019

I slutspelet väntade Tjeckien i kvartsfinal, som Sverige kunde avfärda med 4-2. En betydligt större utmaning väntade i semifinalen, i form av Kanada. Det blev en svängig tillställning med ställningen 2-2 efter två spelade perioder (1-1, 1-1). Med tio minuter kvar av tredje perioden tog Sverige ledningen, bara för att se Kanada kvittera tre och en halv minut senare. Med två och en halv minut kvar av perioden klev Albin Grewe fram och snärtade upp 4-3 i nättaket. Kanada tog ut målvakten och pressade på i slutminuterna men lyckades inte få in pucken bakom Hugo Alnefelt i svenska kassen. Sverige var i final, och där väntade Ryssland, som slagit Vitryssland och USA på vägen dit.

I finalen inledde Sverige starkast när Lucas Raymond satte 1-0 i första perioden. Ledningen utökades till 2-0 i början av andra perioden. Ryssland fick dock in en reduceringspuck i slutet av andra, och en snabb kvittering i inledningen på tredje perioden. Juniorhockey.. Med tio minuter kvar av tredje perioden tog Ryssland även ledningen med 3-2. Skulle Småkronorna kunna resa sig ur detta läge? Ja! Svaret kom genom Lucas Raymond, som distinkt satte 3-3 blott 25 sekunder efter ryska ledningen. Avslutningen av perioden blev dramatisk, men en räddning av på mållinjen av Alnefelt. Denna match skulle behöva övertid för att avgöras: Fyra mot fyra i 20 minuter.

I övertiden klev åter Raymond fram, och satte en ordentlig balja bakom ryska målvakten. Fullbordat hat-trick och Sveriges första guld i U18-VM var ett faktum!