Finland vann hockey-VM 2019

Team Finland

I detta inlägg summerar vi ishockey-VM 2019. Tre Kronor var ute efter sitt tredje raka VM-guld efter finalsegrar mot Kanada 2017 och Schweiz 2018. Förutsättningarna såg minst sagt goda ut, med 21 NHL-proffs i laget. Största konkurrenten såg som Ryssland, som fått ihop ett stjärnspäckat lag med mängder av spelare från NHL som förstärker ett redan starkt lag med en stomme från KHL. USA och Kanada såg även relativt starka ut på förhand, medan Finland var uträknat då de inte fått en enda förstärkning från andra sidan Atlanten: de ställde upp med 18 (!) VM-debutanter.

Sverige tre i gruppspelet

Gruppspelet började med en tung 2-5 förlust mot Tjeckien, som nästan hade hemmaplan i Slovakiska Bratislava. Förlusten följdes upp med utklassningsvinster mot Italien (8-0), Norge (9-1) och Österrike (9-1). Överlag var skillnaderna större än på länge mellan blåbären och övriga nationer i detta mästerskap. Däremot var det betydligt jämnare mellan topplagen och ”mittsegmentet”. Sverige fick kämpa sig till en 4-3 seger mot Schweiz och en 5-4 seger mot Lettland. I sista matchen väntade Ryssland där Sverige gjorde en fin förstaperiod. Andra perioden slutade 6-0 till Ryssland, och det var någonstans nu många började bli oroliga på riktigt för över Tre Kronors spel. Ofta kan Sverige komma undan med en dålig inledning i gruppspelet, för att sedan spela upp sig inför, och i slutspelet. Vi kommer dock inte ihåg när Sverige släppt in så här många mål i ett gruppspel tidigare. 12 mål totalt mot Ryssland (matchen slutade 7-4 efter att ryssarna slutat spela i tredje perioden) och Tjeckien, och 7 mål mot Lettland och Schweiz. Lagdelarna klickade inte i, och våra målvakter såg ovanligt fladdriga ut. Offensiven fungerade dock som den skulle, och William Nylander öste in poäng framåt.

Slutspelet

I slutspelet väntade Finland i kvartsfinalen. De hade överpresterat i början av gruppspelet, med seger mot bland annat Kanada, men avslutade med förlust mot Tyskland. Sverige var så klart favoriter på förhand. Finland dock ledningen i matchen, men Sverige kunde kvittera och gå upp i ledning 3-1. Det såg klart ut. I tredje perioden förändrades dock matchbilden totalt. Finland dominerade spelet och Sverige såg passiva ut. Tre Kronor hade en fragil 4-3 ledning med minuter kvar. Vi hade chans att avgöra i tom kasse, men istället kvitterade Finland genom Marki Antilla, som skulle få en framträdande roll i resten av slutspelet. Kvartsfinalen gick nämligen till övertid där Finland avgjorde. Ett stjärnspäckat Tre Kronor hade blivit utspelat av ett gäng amatörer!

Finlands resa slutade dock inte där. I semifinalen väntade nästa utmaning: favoriterna Ryssland. Även har klev 203 cm långa lagkaptenen Antilla fram och satte 1-0 i slutet av matchen. På ett mirakulöst sätt hade Finland nått VM-final 2019! Finalmotståndare blev Kanada, som lyckats ta sig vidare från kvartsfinalen med minsta möjliga marginal: de kvitterade mot Schweiz med 0.4(!) sekunder kvar av matchen, och avgjorde sedan på övertid. I semifinalen kunde de avfärda Tjeckien relativt enkelt.

Finland vann ishockey-VM 2019

Finalen blev en tät historia, där Kanada tog ledningen, men Finland lyckades kvittera (åter igen genom Antilla!). Efter en försiktig inledning började förbundskapten Jukka Jalonens välcoachade Finland åter igen spela sitt spel: hårt slit, disciplinerad defensiv, kombinerat med förmågan att stundtals ”skölja över” motståndaren offensivt. I tredje perioden steg Antilla fram igen och gav Finland ledningen. Kanada låg på för en kvittering, men Kevin Lankonen stod på huvudet i målet och tog allt. Istället kunde finalsiffrorna skrivas till 3-1 och Finlands historiska bragd var ett faktum. Ett lag med 18 VM-debutanter i olika åldrar hade slagit ut Tre Kronor, Ryssland och Kanada!

Det är svårt att inte imponeras över detta lag, och det har varit ett utmärkt år för finsk ishockey: Guld i junior-VM, final i dam-VM och guld i senior-VM. För svensk hockey var det inte ett lika ljust år: förlust i kvartsfinal i U20, degradering(!) i dam-VM, och kvartsfinalförlust i senior-VM. En ljuspunkt var dock guldet i U18-VM på hemmaplan. 2020 är Johan Garpenlöf ny förbundskapten i Tre Kronor, så vi sätter hoppet till att han kan fortsätta locka över spelare från NHL till VM, och hitta ett spelsystem som fungerar bättre än årets upplaga av Tre Kronor.