USA vann dam-VM i fotboll 2019

Women's Football

Fotbollssommaren 2019 bjöd på två stora evenemang som gick parallellt: Världsmästerskapet i fotboll för damer, och Copa America. I Sydamerikanska mästerskapen vann Brasilien. I Sverige följde vi med spänning damernas väg till slutspel. Gruppspelet avgjordes i sex grupper där alla ettor och tvåor, och de fyra bästa treorna gick vidare till åttondelsfinaler. Sverige spelade i grupp F, där favoriterna USA också befann sig, tillsammans med Chile, och strykgänget Thailand.

Sveriges väg till slutspelet i dam-VM 2019

Sverige inledde med seger mot Chile (2-0), följt av 5-1 mot Thailand (som fick stryk med hela 13-0 mot USA). I gruppfinalen vilade förbundskapten Peter Gerhardsson sju spelare. Sverige fick se sig besegrat med 0-2 mot ett dominant USA som vann gruppen. Andraplatsen i grupp F innebar att Sverige fick möta Kanada i åttondelsfinalen. Andraplaceringen innebar även att man hamnade på samma slutspelshalva som mardrömsmotståndaren Tyskland.

Sverige i slutspelet i dam-VM 2019

I slutspelet ryckte Sverige upp sitt spel: ett disciplinerat försvarsspel kombinerades med fina anfallskombinationer. Stina Blackstenius avgjorde med matchens enda mål mot Kanada, och Hedvig Lindahl räddade en straff. I kvartsfinalen väntade Tyskland, som Sverige inte slagit i en tävlingslandskamp på 24 år. Närmast var vi i VM-finalen 2003 då vi föll i förlängningen. Ett tag verkade det som att historien skulle upprepa sig: Tyskland fick ett tidigt ledningsmål. Årets upplaga av Tyskland bestod av ett gäng unga talanger, ett resultat av en generationsväxling. Kanske var det därför de visade upp en viss nervositet i försvaret, för Sverige kom tillbaka, rejält: Sofia Jakobsson kvitterade i 22:a minuten. Tidigt i andra halvlek gjorde Blackstenius 2-1 som också blev slutresultatet. Tyskspöket var dödat, och Sverige var garanterat en fight för medaljerna. I semifinalen blev dock Nederländerna ett nummer för stort. Sverige gjorde en fin första halvlek, men det var Holländskorna som tog ledningen i andra halvlek: slutresultat 0-1, och bronsmatch för Sverige.

På andra halvan av slutspelsträdet hade USA ångat på mot en semifinal mot England, som man också vann. I bronsmatchen tog Sverige tidigt kommando genom 1-0 Kosovare Asllani och 2-0 Jakobsson. England reducerade, och fick en kvittering bortdömt efter VAR-granskning. I andra halvlek räddade Nilla Fischer bollen på mållinjen vid en dramatisk situation. Bronset gick till Sverige! Bäst i år var dock USA, som dominerade mot Nederländerna i finalen. Vinst 2-0 och USA är världsmästare 2019.

Sveriges seger mot Tyskland innebär en OS-plats i fotbollen 2020. Det återstår att se om veteranerna i svenska laget är med då (Fischer, Lindahl, Caroline Seger). Hur som helst blev dam-VM 2019 en framgång för svensk damfotboll och vi ser fram emot att följa laget i kommande turneringar!

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.