Vilka är favoriterna i EM 2020?

Källa: Pixabay. Är Frankrike och Belgien de största favoriterna?

Det står klart att vi får se Sverige delta i EM 2020 efter en oerhört stabil insats borta mot Rumänien i Bukarest. Nu riktas fokusen för de med blågula sympatier på det slutspel som väntar nästa sommar! Ett slutspel som känns oerhört öppet på förhand. Vilka är egentligen favoriter att ta hem mästerskapet? Får vi se en skräll likt Grekland 2004 eller blir det något mer väntat? Detta är en kort summering över hur de olika topptippade lagen har presterat under EM-kvalet.

Favoriterna

England.
Gareth Southgate och hans mannar joggade hem tämligen enkla kvalgrupp A med Tjeckien och Kosovo som svårast motstånd. De har ett väldigt stabilgt lag på pappret, men känslan är att de saknar något av en vinnarkultur, samt någon ytterligare världsstjärna. De kommer med största sannolikhet att nå slutspelet, men hur långt kan de gå?

Tyskland och Nederländerna.
Det blev ingen överraskning i grupp B, utan de båda stormakterna gick vidare utan större problem. Tyskland har som alltid ett bra lag och står sällan för en dålig insats (förutom VM 2018 då allt havererade), samtidigt som Nederländerna har ett oerhört intressant lag på gång. Känslan är att Van Dijk, De Jong, Depay, etc kan gå väldigt långt med ”Oranje” nästa sommar!

Spanien.
Det kändes på förhand som att Sverige gjorde upp med Rumänien och Norge i gruppen om andraplatsen bakom Spanien. Så blev även fallet! Spanien har sett väldigt stabila ut, även om det var nära en förlust i Stockholm, samtidigt som laget inte är lika stjärnfyllt som för några år sedan. Har fortsatt en väldigt bra grundidé i sitt spel och kommer ganska garanterat vara med och slåss om en topplacering.

Frankrike.
De regerande världsmästarna har inte behövt förta sig i kvalet med motstånd som Island och Albanien. Skulle sannolikt kunna ställa med upp 3-4 lag som med enkelhet skulle ta sig vidare från gruppen. Har en oerhörd bredd och får sannolikt ses som favoriterna att ta hem mästerskapet nästa år.

Belgien.
Tio av tio segrar i kvalet! Om det är någon gång den belgiska ”guldgenerationen” ska leverera så är det nästa sommar. Har världsklasspelare över hela planen och kommer definitivt vara med och slåss om guldet.

UEFA EURO qualifiers Sweden vs Romania” av Rolandhino1 (CC BY-SA 4.0)

Sveriges chanser

Det ser väldigt intressant ut! Janne Andersson har fått ihop en intressant blandning av rutinerat och ungt. Det är med största sannolikhet sista gången vi får se Berg, Granqvist och Larsson i ett mästerskap, samtidigt som ett flertal kommer debutera i EM-sammanhang.  Sett till de senaste oddsen på fotboll och Larssons egna ord om ”slutet” borde det ändå finnas optimism i laget.

Sverige har ingen superstjärna likt många tidigare mästerskap, då Zlatan, Henke Larsson, etc varit med. Det är istället kollektivtet som lett vägen likt sommaren 2018 då vi tog oss hela vägen till kvartsfinal. Det känns samtidigt som att laget är redo och KAN vara en fara för allt motstånd som kommer vänta i EM-slutspelet. Jag tror inte att någon av de största favoriterna vore helt nöjda med att få Sverige i gruppen utifrån de andra alternativen i samma seedningsgrupp. Blir Sverige turneringens skräll denna gång?

Bookmark the permalink.

Comments are closed.