Junior-VM i ishockey: Sverige slog Ryssland i jättedrama

I natt svensk tid slog juniorkronorna Ryssland efter en dramatisk tillställning i junior-VM i Kanada. Tre Kronor inledde starkt och stabilt, efter en period ledde vi rättvist med 1-0. I andra perioden jobbade ryssarna sig dock tillbaka och kunde kvittera till 1-1, vilket var ställningen inför den tredje perioden. Hittills hade de båda lagen vunnit en period var, ovissheten var stor inför den tredje perioden. Ryssarnas dominans fortsatte dock och Vyacheslav Leshenko kunde göra sitt andra mål för kvällen på en retur från Linus Söderström i svenska kassen. Söderström har gjort en bra turnering hittills och skulle få en avgörande roll i tredje perioden. Returen kan han knappast lastas för, det verkade mer vara en kommunikationsmiss mellan back och målvakt.

Vändning i tredje perioden

Svenskarnas hittills enda mål i matchen gjordes av Gustav Forsling. Han ville inte vara sämre än Leshenko och slog till igen i powerplay: ställningen vara nu 2-2 och matchen en helt öppen historia efter 7 spelade minuter av slutperioden. Några minuter senare får ryssarna ett jätteläge på 3-2. Leshenko fick chansen att bli tremålsskytt när han blev frispelad framför Söderström som fick ut ett benskydd och räddade. Sedan dansade pucken ner för den svenske målvaktens axel, damp ner på högkant på mållinjen innan Söderström kunde lägga stöten på den. Det krävdes videogranskning av både skottsituationen och ”puckdansen”. Efter några svettiga minuter gjorde domaren till slut ”wash-out”: inget mål.

Istället kan Sveriges Axel Holmström göra 3-2 minuten senare efter samarbete med Oskar Lindblom och William Nylander. Stärkta av ledningsmålet kunde Sverige hålla ledningen matchen ut, bland annat tack vare en rysk utvisning med för många spelare på isen med 5 minuter kvar men även genom frenetiskt jobb i slutskedet av matchen.

Finland i kvartsfinal?

Om Sverige vinner sin match mot Schweiz på nyårsafton vinner de gruppen och då väntar förmodligen Finland i final. Tuff lottning för en gruppvinnare samtidigt som det alltid är kul att se de bägge nordiska lagen mötas i ett klassiskt rivalmöte.

Övriga resultat

I grupp A vann USA mot Slovakien med 3-0 medan Kanada slog Finland med 4-1. De nordamerikanska lagen går som tåget och de spelar en avgörande gruppfinal på nyårsafton. I grupp B pressade Danmark Tjeckien till övertid där tjeckerna kunde avgöra matchen. Kampen om fjärdeplatsen är dock fortfarande en öppen historia: Danmark kan ta platsen på bekostnad av Tjeckien/Schweiz.