Champions League 2014/15: Juventus mot Barcelona i finalen

6 juni 2015 avgörs finalen i Champions League 2014/15 på Olympiastadion i Berlin. Det blir Italien mot Spanien i finalen, Juventus mot Barcelona FC, skrällgänget mot storfavoriterna. Juventus tog sig till finalen genom att slå fjolårsmästarna Real Madrid i semifinalen medan Barcelona slog ut Bayern München.

Juventus skrällde mot Real Madrid

Det var inte många som trodde att Juventus skulle hålla hela vägen mot Real Madrid, trots att de fick med sig 2-1 från första matchen på hemmaplan. Trots allt hade det räckt med en 1-0-seger för Ronaldo och grabbarna som vann Champions League i fjol. Match två började även bra för spanjorerna: I 23:e minuten kunde Cristiano Ronaldo sätta 1-0 på straff och vips var det Real som hade ena foten i finalen. Juventus ville dock annorlunda. Alvaro Morata, som har ett förflutet i Real Madrid, satte 1-1 i 57:e minuten. Sedan lyckades de stänga matchen. Den skrockfulle hade sagt att det var just den 57:e minuten som stoppade favoriterna i den här serien, då bägge Juventus avgörande mål sattes vid just den tidpunkten. Vi som tror på mer jordnära lösningar hävdar att det var en stark laginsats som lyckades övervinna individuell prestation.

Barcelona slog Bayern

Förre Barcelonacoachen Pep Guardiola skulle försöka slå sitt gamla lag med hjälp av tyska maskinen Bayern München. I första matchen lyckades man nästan hålla tätt, tills Lionel Messi vaknade i 77:e minuten. Två mål inom tre minuter och ytterligare ett av Neymar tio minuter senare försvårade läget betydligt. En gnutta hopp kom i returmatchen på hemmaplan när Bayern satte 1-0 efter endast sju minuters spel. Nu öppnade man sig tyvärr bakåt i jakten på fler mål och mot ett lag som Barcelona fungerar inte det. Neymar satte 1-1 i 15:e minuten och 2-1 en kvart senare. Trots två mål i andra halvlek, och vunnen match för Bayern, misslyckades man med att gå vidare mot ett alltför övermäktigt motstånd.

Juventus mot Barcelona i finalen

Det är upplagt för ett intressant möte i finalen. Barcelona har tagit sig dit genom att vinna grupp F före Zlatan Ibrahimovics Paris SG, Ajax och Apoel. I åttondelsfinalen slog de Manchester City, i kvartsfinalen Paris SG och i semifinalen alltså Bayern München. Juventus väg gick via en andraplats i grupp A där motståndet utgjordes av Atlético Madrid, Olympiakos och svenska mästarna Malmö FF som blev sist i gruppen men som det var spännande att följa. I åttondelsfinalen slog man ut Borussia Dortmund och i kvartsfinalen Monaco. En inte alltför jobbig lottning för italienarna som dock visade att man förtjänade en plats i finalen genom att slå ut fjolårsmästarna Real Madrid i semifinalen. Finalen är Juventus första sedan 2003. En match i matchen blir mellan Barcelonas anfallare Suarez och Juventus försvarare Chiellini. Det är första gången de möts sedan Suarez bitattack i Fotbolls-VM 2014 då Uruguay slog Italien i gruppspelet.

Hur slutar det då? Vi tror på Barcelona FC. De har ett så pass sofistikerat anfall att Juventus inte kommer att kunna stänga igen matchen som italienska lag brukar kunna göra. Tre anfallsvapen i form av Neymar, Messi och Suarez kommer inte bara att bita, utan även käka upp Juventus försvar!