Vi minns: Olympiska spelen 2004

2014 var det 10 år sedan olympiska spelen gick av stapeln i samma land där turneringen en gång föddes: Aten, Grekland. I valet av värdnation var bland annat Sverige med men Stockholm fick vika sig till förmån för civilisationens vagga.

Klassiska spelgrunder

Detta var de tjugoåttonde moderna olympiska spelen sen de startade i just Aten 1896 (de hade sitt ursprung i antiken och dog aldrig helt efter det, men spelen i den form vi är vana vid idag härstammar just från slutet på 1800-talet).

Maratonloppet gick från Maraton till Aten med målgång på Olympiastadion. Kulstötningen avgjordes i Olympia.

Svenska framgångar

I ett tidigare inlägg skrev vi om framtiden för det svenska friidrottsundret. 2004 var ett framgångsår för svensk friidrott i de olympiska spelen. Det blev tre stycken guldmedaljer i följande grenar:

Carolina Klüft – sjukamp
Stefan Holm – höjdhopp
Christian Olsson – tresteg

Det var knappt man kunde tro att det var sant när vi fick två svenska guld (Holm och Olsson) inom en timme en varm sommarkväll!

Totalt tog Sverige sju medaljer varav fyra var guld. Det sista guldet kom i Kanot, k2, 1000 m och togs av Henrik Nilsson och Markus Oscarsson.

Silvermedaljerna kom i form av Ara Abrahamian i brottning och en bronsmedalj i laghoppning som blev förvandlad till en ädlare valör på grund av att det tyska laget fällts för doping. Två lite udda silvermedaljer får man säga, Abrahamian slängde sin på mattan i protest efter en tveksam domarinsats i finalen.

Det enda svenska bronset blev i segling (Therese Torgersson och Vendela Zachrisson).

Händelser värda att notera

Det härliga med olympiska spel är att de flesta sporter kan överraska och bli intressanta. Även det faktum att det ofta händer udda saker under spelens gång gör det värt att sitta klistrad framför TV:n.

I maratonloppet ledde Brasiliens Vanderlei de Lima men blev påhoppad av en åskådare med cirka 10 kilometer kvar. Det bidrog till att han inte kunna behålla sin ledning. Han fick dock en tröstmedalj av IOK.

Argentina vann basketturneringen för herrarna, det är första gången sedan 1992 i Barcelona när proffs tilläts delta som inte USA:s Dream Team vann.

Det vore dumt att inte nämna suveräne Michael Phelps som tog åtta medaljer i spelen varav sex guld. Han både upprepade och toppade denna succé i spelen i Peking 2008 och London 2012.

Brasilien 2016

Vi på Betbonus ser fram emot olympiska spelen i Rio de Janiero, Brasilien 2016. Hoppas de kan anordna ett lika bra OS som de anordnade fotbolls-VM i sommar. Kanske får de revansch för fiaskot det brasilianska laget stod för när de ”bara” blev fyra. I den olympiska fotbollsturneringen kanske vi även får se det svenska U21-laget delta, förutsatt att de levererar i U21-EM nästa år.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.