Vi minns: ishockey-VM 2001

Ishockey-VM 2001 avgjordes i Tyskland, för första gången sedan 1993. Hardy Nillson var förbundskapten och Sverige hade ett intressant lag på pappret, med en blandning av etablerade NHL-stjärnor såsom Mats Sundin (anslöt till semifinal) och Mikael Renberg, och blivande stjärnspelare som t.ex. Henrik Zetterberg och bröderna Sedin.

Gruppspelet i ishockey-VM 2001

Gruppspelet avgjordes med 16 lag fördelade i fyra grupper om fyra lag, från vilka de tre bäst placerade lagen i varje grupp gick vidare till ett andra gruppspel bestående av två grupper om sex lag, från vilka de fyra främsta i varje grupp gick vidare till kvartsfinal.

I det första gruppspelet huserade Sverige i grupp C tillsammans med Lettland, Ukraina och USA. Sverige vann gruppen på fem poäng (två vinster a två poäng + en oavgjord match mot USA som gav en poäng enligt nedan).

Sverige – Lettland 5-2
Sverige – Ukraina 5-0
Sverige – USA 2-2

I det andra gruppspelet mötte Sverige Österrike, Slovakien och Finland. Två vinster följt av en förlust mot våra östra grannar resulterade i en andraplats i gruppen, och kvartsfinal mot Ryssland.

Sverige – Slovakien 3-1
Sverige – Österrike 11-0
Sverige – Finland 4-5

Slutspelet i ishockey-VM 2001

Sverige fick en tuff uppgift i kvartsfinalen där ryssarna väntade. Tre Kronor lyckades dock vända underläge 2-3 i tredje perioden, och avgöra med 4-3 i sudden death.

I semifinalen väntade Tjeckien, som hade lite av en storhetsperiod runt millennieskiftet, med OS-guld 1998, och två raka VM-guld 1999 och 2000. Tjeckerna skulle visa sig vara en för svår motståndare för Sverige, trots att Mats Sundin förstärkt laget inför semifinalen. Tre Kronor var i ledning 2-1 i tredje perioden, men Tjeckien kvitterade och avgjorde sedan på straffar.

För Sveriges del blev det en bronspeng mot USA (3-2) efter mål av Kristian Huselius, Ottosson, och Andreas Johansson.

I finalen möttes Tjeckien och Finland. Finland jagade sitt andra VM-guld efter guldet i globen 1995. Finland ledde med 2-0 i tredje perioden, men föll ihop i tredje perioden. De fick nöja sig med en silvermedalj, då Tjeckien tog sitt tredje raka VM-guld efter seger i sudden death.