Italien vann fotbolls-EM 2020 (2021)

Fotbolls-EM

En månad av fotbollsgodis är över, och till slut stod Italien som vinnare efter en dramatisk final mot England på Wembley, i London. I det här inlägget summerar vi turneringen.

Så spelades fotbolls-EM 2020

Trots att turneringen spelades sommaren 2021, refererar man till den som ”EURO 2020”, då det egentligen var tänkt att den skulle gå av stapeln ett år tidigare, men fick skjutas på, på grund av coronapandemin.

I turneringen gjorde 24 lag upp om 16 slutspelsplatser i sex grupper. Ettorna och tvåorna och de fyra bästa treorna gick vidare till åttondelsfinaler. Denna gång spelades EM på ett antal arenor i Europa, vilket UEFA i efterhand menade inte var en jättebra idé eftersom det skapade orättvisa villkor för lagen.

Sverige huserade i grupp E tillsammans med Spanien, Slovakien och Polen. Det började bra, med 0-0 mot Spanien i Sevilla. Det fortsatte målsnålt, men med en vinst via ett straffmål, 1-0 mot Slovakien. I sista matchen mot Polen var Sverige redan klara för slutspel, och gick tidigt upp till 2-0 ledning via Emil Forsberg, som gjorde en strålande turnering med fyra mål totalt. Polens stjärna, Robert Lewandowski, ville dock annorlunda, och kvitterade matchen på egen hand i andra halvlek. Polen var dock pressade att vinna för att gå vidare, vilket gjorde att de öppnade upp bakåt. Sverige kunde utnyttja detta, och Viktor Claesson gjorde 3-2 i fjärde stopptidsminuten. Vinsten betydde att Sverige var gruppvinnare!

I åttondelsfinalen väntade Ukraina, vilket var en av de ”lättare” motståndarna på pappret. Sverige spelade en stundtals fin anfallsfotboll, men det var Ukraina som tog ledningen. Sverige kunde dock kvittera, och skulle ha avgjort den här matchen på full tid. Tyvärr blev det inte så, utan matchen övergick till övertid där Ukraina kunde avgöra, efter att Sverige spelat sista delen av matchen med 10 man på grund av en utvisning.

I övrigt hittade vi inga större skrällar i gruppspelet. Danmark, som tog sig vidare på endast 3 poäng, drabbades av ett otäckt avbrott i första matchen då Christian Eriksen kollapsade på planen, och fick bäras ut på bår. Danskarna tog sig hela vägen till semifinal, där de pressade hemmanationen England till övertid. Det blev dock Engelsmännen som tog sig till final, där Italien väntade. Italiens offensiv övertygade i turneringen, och det var spelsugna italienare som spelade en anfallsglad fotboll. Italien missade som bekant fotbolls-VM 2018 efter att ha åkt ut i playoff mot Sverige.

Italien vann fotbolls-EM 2020

Finalen blev en rafflande historia, där England tog ledningen redan efter 2 minuters spel inför en extatisk hemmapublik hemma på Wembley, London. Ett tag såg det omöjligt ut för Italien att göra mål på den vita väggen. England hade endast släppt in ett mål i turneringen före finalen, en frispark mot Danmark i semifinalen.

I andra halvlek lyckades dock Italien dyrka upp det engelska försvaret, och kvittera. England blev straffade efter att ha backat hem för långt. Finalen gick till en mållös övertid, och sedan straffar.

Vid straffläggningen inledde Italien med en miss. Skulle det bli Englands tur att vinna en stor turnering för första gången sedan VM-guldet 1966? Svaret blev nej, de missade de tre sista straffarna, och Italien satte en straff mer. Guldet gick alltså till ”Rome” istället för ”home”. Vi gratulerar Italien, och ser fram emot att följa kvalet mot fotbolls-VM i Qatar2022!

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.