Kanada vann ishockey-VM 2021

internationell ishockey2

Ishockey-VM 2021 kunde avgöras till slut, trots pågående coronapandemi och byte av värdland från Belarus till Lettland. Eftersom turneringen ställdes in 2020 på grund av pandemin var Finland regerande världsmästare då den vann ishockey-VM 2019.

Årets upplaga av ishockey-VM spelades inför i stort sett tomma läktare och med relativt få förstärkningar från NHL på grund av karantänrestriktioner.

Gruppspelet i ishockey-VM 2021

I gruppspelet delades 16 lag in i två grupper där alla mötte alla och de fyra främsta lagen avancerar till kvartsfinaler:

Grupp A:

Belarus
Danmark
Ryska laget (Ryssland spelar under neutral flagg på grund av dopinghärva, gäller fram till 16 december 2022)
Schweiz
Slovakien
Storbritannien
Sverige
Tjeckien

Grupp B:

Finland
Italien
Kanada
Kazakstan
Lettland
Norge
Tyskland
USA

Ett par av förhandsfavoriterna var ryska laget, med en stomme av spelare från KHL, och Tjeckien, som fått hem åtta förstärkningar från NHL. Sverige hade fått hem fem NHL-spelare, och ställde därför upp ett lag bestående av spelare från Europa, KHL och SHL.

Gruppspelet inleddes med flera resultat som antydde att detta skulle bli en jämnare turnering än förväntat. Lettland slog Kanada med 2-0 och Danmark slog Sverige med 4-3. Detta mönster fortsatte, särskilt för dessa två hockeynationer. Kanada förlorade sina tre första gruppspelsmatcher, och Sverige förlorade sin andra match, mot Belarus. För första gången på många år var Tre Kronors slutspelsplats hotad.

I tredje matchen, Sveriges bästa i turneringen mot ett blekt Schweiz, blev det hela 7-0 till Tre Kronor, och hoppet om en bra andra halva på gruppspelet tändes. I den följande nyckelmatchen mot Tjeckien ledde Sverige med 2-0 inför sista perioden, men kollapsade totalt och förlorade med 4-2. Nu såg läget i tabellen riktigt dystert ut, med tre poäng på fyra spelade matcher. Tre Kronor var beroende på att andra matcher skulle gå deras väg för att ha chans att gå till slutspel, samtidigt som man var tvungen att vinna sina återstående matcher, bland annat mot ett starkt Slovakien, och avslutningsmatchen mot favoriterna Ryssland.

Efter att ha avfärdat Storbritannien relativt lätt (britterna gjorde en bra turnering och ledde med 1-0 mot Sverige) gjorde Tre Kronor en bra match mot Slovakien som man vann med 3-1. Seger mot Ryssland i sista matchen och lite tur med de andra resultaten skulle betyda en kvartsfinalplats. Sverige gjorde en bra match mot ryska laget, men förlorade på straffläggning. Därmed missade Tre Kronor slutspel för första gången sedan formatet infördes i början på 1990-talet. Ett klart fiasko för ett lag som av någon anledning inte var redo när turneringen inleddes. Ryssland, Schweiz, Tjeckien och Slovakien gick vidare.

I andra gruppen lyckades Kanada ta sig vidare via gynnsamma resultat i de andra matcherna. De fick sällskap av USA, Finland och Tyskland. Dessa tre lag gjorde ett starkt gruppspel, och i kvartsfinalen gick _samtliga_ lag från grupp B vidare till semifinal

Slutspelet i ishockey-VM 2021

Som nämndes ovan gick samtliga lag från grupp B vidare från kvartsfinal:

Finland 1-0 Tjeckien
Schweiz 2-3 Tyskland (efter straffläggning som avgjordes med en vacker ”Foppastraff”)
USA 6-1 Slovakien
Ryssland 1-2 Kanada (efter förlängning)

Germany iihf2021 shootout

Det betydde att följande lag möttes i semifinalen:

Finland – Tyskland
USA – Kanada

Finland fick en relativt behaglig resa till final då de besegrade Tyskland med 2-1, och Kanada lyckades besegra USA med 4-2. Kanada, som nästan var på väg att missa slutspel, lyckades tråckla sig vidare till final mot regerande världsmästarna Finland.

Finalen blev alltså en repris på finalen från 2019. I första perioden tog Finland ledningen, och Kanada lyckades kvittera i andra perioden. Finland spelade disciplinerat och lyckades åter igen ta ledningen i tredje perioden. Kanada lyckades dock kvittera ännu en gång och matchen gick till övertid som spelades tre mot tre i tjugo minuter. Där drog Kanada det längsta strået och vann därmed sitt 27:e VM-guld. Det är första gången någonsin i en IIHF-turnering (senior / dam / herr / junior) som ett lag med så många förluster i gruppspelet lyckas vinna guld.

Därmed går Kanada upp i ledningen i medaljligan i VM:

Kanada 27 guld, 15 silver, 9 brons
Ryssland / Sovjetunionen 27 10 10
Tjeckien / Tjeckoslovakien 12 13 21
Sverige 11 19 17
Finland 3 9 3
USA 2 9 9
Storbritannien 1 2 2
Slovakien 1 2 1
Schweiz 0 3 8
Tyskland / Västtyskland 0 2 2
Österrike 0 0 2

Kanada och Ryssland / Sovjetunionen har alltså 27 guld var, men Kanada har fler silvermedaljer och toppar därför medaljligan. Sverige är ett guld från att ta över tredjeplatsen från Tjeckien / Tjeckoslovakien. USA har inte vunnit något VM-guld sedan 1960, men skulle de vinna en guldmedalj tar de över femteplatsen från Finland i och med att USA har fler brons (USA vann bronsmedaljen i årets VM).

Ishockey-VM 2022 spelas i Finland, och detta är även OS-år, så vi ser fram emot ett trevligt hockeyår nästa år!

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.