Vi minns: Ishockey-VM i Sverige 1995

Globen

För tjugo år sedan spelades VM på hemmaplan: I Globen, Stockholm och Gävlerinken. Det såg länge ut att bli tidernas turnering då det var lockout i NHL och alla proffsen därmed var tillgängliga för spel. En serie samlarbilder ”Globe 95” med stjärnor som Peter Forsberg, Mats Sundin, Mikael Renberg, Wayne Gretzky, Mario Lemieux med flera trycktes upp. Ingen av dessa skulle dock spela VM 1995. NHL-säsongen startade på våren och resultatet blev att färre proffs än vanligt blev tillgängliga till turneringen. Detta skapade ett gäng ganska slätstrukna lag. Ett av lagen gynnades dock av scenariot: Finland hade en mängd duktiga spelare på väg upp (Saku Koivu, Ville Peltonen med flera), och en fenomenal målvakt i Jarmo Myllys som till vardags spelade i Luleå Hockey i dåvarande Elitserien.

”Finland slår aldrig Sverige två gånger i ett hockey-VM”

Sverige hade förvisso inga dussinlirare i truppen heller. Daniel Alfredsson, Jonas Bergqvist, Tommy Sjödin med flera skapade visst hopp om ett guld på hemmaplan. Svensk landslagshockey var inne i en framgångsperiod med VM-guld 1991 och 1992 och OS-guld i Lillehammer 1994. I turneringen var de deltagande lagen uppdelade i två grupper. Sverige var i grupp 2 som spelade sina matcher i Globen, Stockholm. Gruppspelsfasen gick sådär för svensk del, man blev trea bakom USA som vann gruppen och Finland som slog Sverige med 6-3. Det kunde dock visa sig vara ett fint läge då svenska landslag är vana att slå ur underläge. I kvartsfinalen fick man möta Italien som enkelt avfärdades med 7-0. Sämre gick det för gruppvinnarna USA som fick möta Kanada vilket resulterade i att lönnlöven gick vidare.

Dramatisk semifinal mot Kanada

Sverige och Kanada möttes i en repris av OS-finalen i Lillehammer 1994. Även denna gång krävdes det förlängning för att skilja lagen åt, men inga straffar. Daniel Alfredsson gjorde 1-0 för Sverige i andra perioden. Kanada kvitterade i samma period och tog även ledningen i trejde akten. Med sju minuter kvar att spela kvitterade Mikael Johansson. Matchen gick till sudden death där Daniel Alfredsson gjorde sitt andra mål för kvällen med matchvinnande 3-2. Corey Hirsch i Kanadas mål fick uppleva ännu en förlust mot Sverige i en avgörande match, däremot blev han inget frimärke den här gången till skillnad från 1994.

Finland bäst i finalen

Inför VM-finalen var förhoppningarna stora. Sverige hade goda minnen från avgörande matcher mot grannarna i öst och nu hade vi dessutom hemmaplansfördel. Finland hade traditionen emot sig och saknade någon guldmedalj överhuvudtaget. Det var nära i VM 1994 men där förlorade man mot Kanada på straffar i finalen. Det var för övrigt Kanadas första VM-guld sedan 1961.

I finalen i globen var det Finland som inledde målskyttet via Ville Peltonen. Han bildade den så kallade Knatte-Fnatte-Tjatte-kedjan tillsammans med Saku Koivu och Jere Lehtinen. Detta skulle bli Peltonens kväll. I andra perioden gjorde han två mål inom loppet av två minuter i slutet på andra perioden. Psykologiskt viktigt och Sverige var aldrig nära att komma ikapp. Slutresultatet skrevs 4-1 till Finland som vann sitt första VM-guld. Som svensk kunde man i alla fall trösta sig med att de hade en svensk coach i Curre Lindström.

Finlands andra VM-guld kom 2011, även då i final mot just Sverige. I övrigt har det varit blågul fördel när de bägge lagen mötts i avgörande matcher. OS guldet i Turin 2006 är svensk hockeys största framgång, då alla de bästa spelarna var med. VM-finalen 1998 blev en skön revanch på kvartsfinalsförlusten mot Finland i OS i Nagano samma år. VM 2003 gjorde Sverige en berömd upphämtning mot Finland i Finland då man gick från underläge 1-5 till vinst med 6-5. OS 2014 vann Sverige mötet mellan lagen i semifinalen. Listan kan göras hur lång som helst. Vi återkommer med en topp-10!

Vilket lag man än håller på kan vi lugnt konstatera att det inte saknas spänning eller dramatik när de nordiska rivalerna möts!

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.