Sverige utslaget ur fotbolls-EM 2016

Det är roligt att skriva inlägg och krönikor om svenska idrottsframgångar. Vi kan leva på dem i årtionden efteråt. Prata om dem på somrarna och hålla fast vid dem när resten av världen ser ut att gå åt pipan. Sommaren 2016 blir inget sådant minne. Det blev ingen varm em-sommar. Det som skulle bli sista showen för namn som Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström och Andreas Isaksson slutade i en sistaplats i grupp E efter oavgjort mot Irland och förlust mot Italien och Belgien.

Belgien slog Sverige med sent mål

Sverige var pressade att vinna sista matchen mot Belgien. Tre poäng betydde avancemang till slutspel. Matchbilden var väldigt lik den mot Italien senast: Sverige rullade boll, motståndarna spelade ett effektivt zonförsvar. Svenska spelarna hade förtvivlat svårt att komma till klara lägen. Istället var det Belgien som avgjorde matchen via Radja Nainggolan i 84:e minuten. Sverige slarvade bort fasta situationer och inläggen fungerade inte. Flera potentiellt farliga situationer slutade med för höga inlägg som damp ner som plockpotatis för långt bakom backlinjen. Källström och Forsberg hade det besvärligt på mittfältet. Zlatan fick agera bollplank istället för target player. Andreas Granqvist var nyttig både framåt och bakåt. Försvarsspelet var helt ok även om det var lite ihåligt ibland. Zlatan hade ett jätteläge med en konstspark som av någon anledning dömdes bort. Det går dock inte att analysera Sveriges gruppspelsmatcher i form av oflyt eller små marginaler. Spelet höll helt enkelt inte måttet. Oavsett vilka spelare vi satte in på planen hade laget svårt att komma till klara lägen. Då är det spelidén och inte spelarna som är problemet.

Nu ska ett OS spelas och i höst börjar kvalet till Fotbolls-VM 2018. Då är det en ny generation svenska spelare med en ny förbundskapten som ska förvalta det arv som byggts upp av tidigare generationer. En del av det arvet finner vi i tidigare förbundskapten Lars Lagerbäck som tog sitt Island till åttondelsfinal samma kväll som Sverige blev utslaget. Kanske är den bästa vägen att nå framgång i det här fallet att ta ett steg tillbaka och välja en annan fil vid den där tvåvägskorsningen. Kanske stavas lösningen på de problem Sverige visat upp i det här mästerskapet en rak 4-4-2:a!

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.