Irländskt självmål räddade poäng åt Sverige

Euro2016

Premiärmatch för Sverige i fotbolls-EM 2016. Mycket står på spel. Motståndet utgörs av Irland, det på papperet svagaste laget i gruppen där övriga lag är Belgien och Italien. En viktig premiär alltså, där tre poäng vore en utmärkt start på turneringen för att kunna slåss om att åtminstone bli en av de bästa grupptreorna som går vidare till slutspelet. Matchen bjöd dock inte på något slutspel utan det var två lag som harvade på.

Irland tog ledningen i andra halvlek

I första halvlek var Irland det bästa laget. Sverige hade svårt att komma fram till några klara lägen. Kim Källström hade en dålig dag på jobbet i sin roll på mittfältet, och få bollar nådde vår storstjärna Zlatan Ibrahimovic. Dessutom utgick Mikael Lustig skadad. Irland var betydligt närmare ledningen och hade många farliga skott, bland annat ett i ribban. Första halvlek slutade dock mållös. Tre minuter in i andra halvleken kom dock Irlands ledningsmål via Wes Hoolahan. Dystert. Sverige spelade dock plötsligt upp sig och började skapa lägen. Kanske Irland även drog sig tillbaka, för matchbilden ändrades totalt.

Clark kvitterade

Det var dock en Irländsk spelare som skulle sätta slutresultatet i den här matchen. På ett svenskt inlägg vräkte sig Ciaran Clark fram och nickade in 1-1 i egen kasse! Efter målet flyttade Irland fram positionerna, men det här var en match som inte kom att avgöras med skönspel. Det var rätt grisigt ute på plan, utan att vara jättefult. En tämligen trist tillställning där lagen låste upp varandra. Klart var att det handlade om en uppgörelse i nedre halvan av gruppen; Italien och Belgien gör upp om gruppsegern. För Sveriges del gäller det att försöka ta poäng i någon av de två återstående gruppspelsmatcherna och hoppas att det räcker till avancemang. Det känns dock som att det hade krävts tre poäng i den här matchen. Vi får dock inte glömma att svenska landslag under Erik Hamrén har chockat stornationer förr: Holland i kvalet till EM 2012, Frankrike i EM 2012, Tyskland i kvalet till fotbolls-VM 2014. Vi får hoppas på något liknande denna gång så vi får en varm, trevlig EM-sommar 2016!