Finaldags i Dam-vm i fotboll och Copa América 2015

Två av sommarens stora fotbollsturneringar avgörs i helgen: Världsmästerskapen i damfotboll och Sydamerikanska mästerskapen, Copa América 2015.

Dam-VM i fotboll 2015: Repris på 2011 års final mellan Japan och USA

5 juli spelas finalen i dam-VM 2015 mellan Japan och USA. Det är en repris på mötet i 2011 års mästerskap som Japan vann efter en dramatisk förlängning och straffsparksläggning. I OS-finalen i London möttes lagen på nytt i final, då vann USA med 2-1. 1-1 i finalvinster alltså, nu ska det avgöras vilket av lagen som får sin andra vinst i det som blivit ett klassikermöte. England och Tyskland spelar om bronset.

Udda avgöranden i semifinalerna

Bägge semfinalerna avgjordes på rätt udda sätt. I mötet USA – Tyskland dominerade amerikanskorna första halvleken. Tyskland var pressade, precis som mot Frankrike i kvartsfinalen. Tyskorna, som ofta är en väloljad maskin i 90 minuter har av någon anledning inte lyckats hålla nivån över hela matcherna i år. De tappade ledning mot Norge i gruppspelet och har varit trögstartade i slutspelet. Med en halvtimme kvar av matchen fick de dock chansen från straffpunkten. Den ofta så säkra Celia Sasic, som kvitterade mötet mot Frankrike via straff, missade dock denna gång. Istället var det USA som avgjorde via en ny straffspark efter ett tveksamt domslut. Alex Morgan sprang in i Annike Krahns rygg utanför straffområdet och fick straff av någon anledning. Carli Lloyd gjorde inget misstag utan kunde sätta 1-0. Kelley O Hara utökade ledningen till 2-0 i 84:e minuten och USA gick vidare till final.

Mötet mellan Japan och England innehöll också straffsparkar. Aya Miyama gav Japan ledningen i 33:e minuten och Fara Williams kvitterade sju minuter senare. England gav regerande världsmästarna en god match men slutet blev bittert. I 92:a minuten skulle Laura Bassett rensa ut bollen men istället satte hon den i eget mål via ribban. 2-1 till Japan. England har inget att skämmas för dock, de har gjort en finfin turnering där de eliminerat både Norge och Kanada i slutspelet.

Betbonus tippade guld till Tyskland i år men får nu tänka om. I och med att USA slog Tyskland satsar vi våra slantar på dem istället. Då känns den svenska insatsen plötsligt bättre också: Vi spelade oavgjort mot världsmästarna!

Chile mot Argentina i finalen av Copa América 2015

4 juli spelas finalen av Copa América och det blir Chile, som charmade oss i fotbolls-VM 2014, mot Lionel Messis Argentina. Argentina är favoriter till titeln sydamerikanska mästare, dock har de inte turneringen sedan 1993. De var dock i final i VM förra året där de förlorade mot den tyska maskinen.

Vägen till finalen

Chile tog sig till final genom att vinna sin grupp där man slog Ecuador med 2-0, spelade oavgjort (3-3) mot Mexiko och krossade Bolivia med 5-0. I slutspelet vann man med 1-0 över Uruguay i en match som mest blev ihågkommen för smutsiga scener vi hoppas slippa se i finalen. I semifinalen vann man mot Peru med 2-1.

Argentinas väg till finalen har varit målsnål fram till semifinalen. Man vann sin grupp via oavgjort (2-2) mot Paraguay, och två stycken 1-0 segrar mot Uruguay och Jamaica. Inga mål av Messi i gruppspelet. I slutspelet satte han dock sin straff när den mållösa kvartsfinalen mot Colombia skulle avgöras. Han var även bra i semifinalen där det lossnade ordentligt för laget som slog Paraguay med hela 6-1.

Det är upplagt för en tuff fight i finalen, men vi tror att det är Argentinas och Lionel Messis tur att vinna i år.