U21-EM i fotboll 2015: Sverige klart för final mot Portugal!

Sverige är klart för final i U21-EM efter att ha besegrat Danmark med 4-1. I finalen väntar favoriten Portugal som krossade Tyskland med 5-0 i sin semifinal.

Sverige vann över Danmark i semifinalen

Semifinalen blev ett helnordiskt möte där Danmark, som vann sin grupp, var favoriter att vinna över Sverige, som blev grupptvåa i sin grupp efter stor dramatik. Matchen igenom hade Danmark farliga inlägg och instick i offensiven. Dock lyckades Sverige oftast avvärja dessa via kompakt försvarsspel och fint målvaktsspel. Istället var det blågult som gick upp i ledning efter att Isaac Kiese Thelin gjorts ner i Danmarks straffområde och John Guidetti förvaltat straffen väl. 1-0 i den 23:e minuten blev 2-0 tre minuter senare, signerat Simon Tibbling, assisterad av Guidetti. 2-0 stod sig halvleken ut. I andra halvlek uppstod det dock orosmoln på den fotbollshimlen i Tjeckien. Svenskarna föll hemåt, tappade farten framåt och Danmark fick vittring. Efter en tilltrasslad situation kom reduceringen 2-1 i 63:e minuten och den danska pressen fortsatte. Detta gav dock även utrymme för svenska kontringar och det var detta som avgjorde matchen: 3-1 kom lägligt i den 83:e minuten och 4-1 punkterade matchen definitivt på stopptid. Segerintervjun med John Guidetti är redan en svensk klassiker:

I finalen väntar Portugal som utklassade Tyskland med 5-0. Sverige och Portugal spelade 1-1 i gruppspelet. Finalen känns som en oviss historia där Portugal är favoriter på pappret men där allt kan hända. Matchen sänds på TV4 tisdag kväll, 30 juni.