Sverige mot Danmark i playoff till fotbolls-EM 2016

Det blir ett helnordiskt möte i play off till fotbolls-EM 2016: Sverige får möta Danmark. 14 november spelas första matchen på Friends Arena i Stockholm och returmötet spelas 17 november på Parken i Köpenhamn. Danmark slutade trea i grupp I efter Portugal och Albanien. Sverige blev som bekant trea i grupp G bakom Österrike och Ryssland. I kvalet har bägge lagen haft problem med offensiven. Danmark gjorde 8 mål på 10 matcher och Sverige gjorde 15.

Mardrömsmotstånd eller 50/50?

Att Danmark blir ett tufft motstånd är det inget snack om. Sverige har förvisso fler segrar totalt (45 st mot Danmarks 40. 19 matcher har slutat oavgjort) men har haft det tufft mot de blå-vita i de senaste mötena. Faktum är att Danmark vunnit de fyra senaste matcherna mot Sverige. Sist Sverige vann var i skandalmatchen på Parken 2007. Det var en galen match där Sverige gick ifrån till ledning med 3-0 men där Danmark tog över spelet helt och kvitterade till 3-3. I slutet blåste domaren straff till Sverige, vartefter en överförfriskad dansk supporter springer in på planen och anfaller domaren. Matchen avbryts, Sverige tilldöms seger med 3-0 och går senare till EM 2008.

Danmark vann fotbolls-EM 1992 efter att ha fått en plats när dåvarande Jugoslavien inte fick delta på grund av inbördeskriget. De slog Tyskland i finalen med 2-0.

Sveriges U21-landslag med John Guidetti i spetsen krossade Danmark i semifinalen i U21-VM 2015 och tog senare guld efter att ha slagit Portugal i finalen.

Så slutar play off mötet

Hur ska vi tippa en slutsegrare i det här sammanhanget då? Klart är att det kommer att vara små marginaler som avgör. Som lag är Danmark ett bättre lag. Sverige har haft svårt att få till spelet och har för dåligt grundspel, inklusive fasta situationer. Dock har Danmarks offensiv inte briljerat: hur ska de få hål på oss? Plus: Vi har Zlatan Ibrahimovic. Och dansk-dödaren John Guidetti. Vi på Betbonus lyfter sällan fram enskilda spelare när vi tippar slutresultat men i det här fallet tror vi att någon av våra anfallsstjärnor kommer att bli den avgörande faktorn. Vinst på hemmaplan och sedan ett kryss borta!

Övriga möten:

Ukraina – Slovenien
Bosnien – Irland
Norge – Ungern

Här håller vi såklart ett extra öga på våra grannar i väst. Som bäst kan vi ha tre nordiska lag med i Europamästerskapen i fotboll 2016. Island är redan klara. Vi hoppas innerligt att ett av de andra lagen är Sverige!

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.