20 länder klara för Fotbolls-EM 2016

Fotbolls-EM

Sista omgången i kvalet till fotbolls-EM 2016 är spelad och vi har 20 länder som är kvalificerade för turneringen: Frankrike (värdland), Island, Tjeckien, England, Österrike, Nordirland, Portugal, Spanien, Schweiz, Italien, Belgien, Wales, Albanien, Rumänien, Tyskland, Polen, Ryssland, Turkiet, Kroatien, Slovakien.

Playoff väntar för Sverige

Sverige måste spela playoff för att ha en chans att nå Europamästerskapen 2016. Tack vare resultaten i sista kvalrundan går vi in i playoff som seedade tillsammans med Ukraina, Bosnien och Ungern. Det innebär att vi kan ställas mot oseedade Danmark, Norge, Irland, Slovenien. 50/50 att vi får möta en av våra nordiska grannar alltså. Lottningen genomförs söndag 18 oktober och de första playoffmatcherna spelas 12-14 oktober. Returmötet sker tre dagar senare. Efter det är ytterligare fyra lag klara för EM-spel. Förhoppningsvis är Sverige ett av dem.

Så slutade gruppspelet

Grupp A

Tjeckien 22p
Island 20p
Turkiet 18p

Holland 13p
Kazakstan 5p
Lettland 5p

Kommentar: En grupp som blev full av överraskningar. Islands avancemang under Lars Lagerbäck var häftigt! Turkiet blev bästa trea i sista omgången. Katastrof för VM-trean Holland som missar EM helt!

Grupp B

Belgien 23p
Wales 21p
Bosnien och Hercegovina 17p

Israel 13p
Cypern 12p
Andorra 0p

Kommentar: Belgien och Wales har placerat sig på toppen av FIFA: s världsranking under kvalet. Detta har varit en tuff grupp. Vi på Betbonus har tippat mot Cypern några gångar vilket straffat sig. Önationen lyckades skrapa ihop hela 12 poäng.

Grupp C

Spanien 27p
Slovakien 22p
Ukraina 19p

Vitryssland 11P
Luxemburg 4p
Makedonien 4p

Kommentar: Spanien i topp, som väntat. Slovakien har gjort ett stabilt kval.

Grupp D

Tyskland 22p
Polen 21p
Irland 18p

Skottland 15p
Georgien 9p
Gibraltar 0p

Kommentar: VM-vinnaren från 2014, Tyskland i toppen, som förväntat. Men de var inte så dominanta som vi trodde på förhand: 7-1-2 rekord vittnar om en del hårda drabbningar och polskt motstånd i grupp D.

Grupp E

England 30p
Schweiz 21p
Slovenien 16p

Estland 10p
Litauen 10p
San Marino 1p

Kommentar: England har spelat upp sig sedan misslyckandet i VM 2014. Via 10 raka segrar är de med god marginal klara för EM i Frankrike 2016. Det blir intressant att se hur långt de går i turneringen nästa sommar. I andra sidan av spektrumet har vi San Marino. De gjorde sitt första bortamål på 14 år och fick nästan oavgjort mot Litauen men förlorade på övertid.

Grupp F

Nordirland 21p
Rumänien 20p
Ungern 16p

Finland 12p
Färöarna 6p
Grekland 6p

Kommentar: Den största mysteriet här är: vad hände med Grekland? Har den ekonomiska krisen påverkat dem? Från att vinna EM 2004 till sista plats i kvalet 2016. Nordirland och Rumänien går vidare till EM 2016 i en grupp utan alltför många skräckinjagande lag.

Grupp G

Österrike 28p
Ryssland 20p
Sverige 18p

Montenegro 11P
Liechtenstein 5p
Moldavien 2p

Kommentar: Österrike har gjort ett utmärkt kval och vår gissning är att de kommer att gå långt i huvudturneringen. Sverige hade allt i egna händer inför näst sista landslagssamlingen. Ett par katastrofala insatser i match 7 och 8 vände på allt och plötsligt fick man ställa in sig på kval.

Grupp H

Italien 24p
Kroatien 20p
Norge 19p

Bulgarien 11P
Azerbaijan 6p
Malta 2p

Kommentar: En tuff grupp där Norge nästan tog andraplatsen i sista matchen, men misslyckades med att hålla ledningen mot Italien. Istället väntar playoff där de kan ställas mot Sverige. Kroatien vidare genom andraplatsen i gruppen, trots att få ett straff för rasistiska symboler på deras hemmaplan i matchen mot Italien.

Grupp I

Portugal 21p
Albania 14p
Danmark 12p

Serbia 4p
Armenien 2p

Kommentar: Portugal kom ut starkt som väntat. Albanien var den stora överraskningen i denna grupp där många trodde att Danmark skulle kvalificera sig direkt till EM 2016. I stället måste de gå igenom playoff, kanske mot Sverige. Tyvärr ser vi  ytterligare ett poängavdrag för ett lag från före detta Jugoslavien. Serbien straffades för en publikinvasion i matchen mot Albanien.

Vi återkommer med förutsägelser och odds när playoffs lottats på söndag!

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.