Svensk 2-1 seger mot Danmark i playoff till fotbolls-VM 2016

Zlatan Ibrahimovic

Första matchen av två i kampen om norden mellan Sverige och Danmark gick av stapeln på Friends Arena i Stockholm. Spelarna bar svarta sorgeband för att hedra offren i gårdagens fega terrorattacker i Paris. Inget av lagen höll igen i början utan vi fick inledningsvis se en anfallsglad fotboll. Efter 15 minuter hade Danmark dubbelt så stort bollinnehav som Sverige, utan att lyckas skapa några klara chanser. Istället var det blågult som fick de vassaste målchanserna. Marcus Berg brände både ett, två och tre lägen första halvtimmen. Efter 30 spelade minuter blev mittbacken Mikael Atononsson skadad och utbytt mot Erik Johansson. Vid det här laget bollinnehavet jämnat ut sig och var nästan helt jämnt. Zlatans bästa chans kom efter en snabb omställning, han avslutade strax utanför högra stolpen. Oskärpa i de svenska avsluten.

Forsberg inledde målskyttet

Strax innan pausvilan gjorde Emil Forsberg, till vardags i tyska Leipzig, 1-0 till Sverige efter en vacker session på högerkanten där Jimmy Durmaz snyggt klackade fram bollen till Mikael Lustig som hittade Forsberg med ett vackert inlägg. Forsberg drog till direkt. Första halvlek avslutades med en farlig frispark som Kasper Smeichel, son till Peter Smeichel, räddade. 1-0 Sverige vid paus alltså.

Sverige fick en drömstart på andra halvlek. Efter några minuters spel höll sig Emil Forsberg framme igen. Han blev fälld i offensivt straffområde och domaren dömde straff till Sverige. En 50-50 situation om ni frågar oss. Zlatan satte 2-0 från straffpunkten och känslan var nu riktigt bra inför returen. Dock vaknade danskarna till liv nu. De flyttade upp spelet och pressen. Sverige tappade flytet i anfallsspelet. Faktum är att större delen av andra halvlek kom att handla om danska inlägg. De var inte jättestrukturerade i sitt spel, men tillräckligt för att skapa en och annan farlighet. Med tio minuter kvar att spela av full tid kom det danska målet efter en hörna, signerat Nicolai Jörgensen. 2-1 blev även slutresultatet. Det innebär att om Danmark gör 1-0 på Parken i returmötet 17 november är de klara för EM. Sverige kan alltså inte luta sig tillbaka och bevaka en 2-1 ledning utan måste spela som man gjorde i första halvlek idag, och orka hålla uppe tempot i 90 minuter. Det var tråkigt att man tappade den fina högerkanten och började kladda på vänsterkanten i andra halvlek. Det här kan sluta hur som helst i returmötet…

Övriga resultat

Norge 0-1 Ungern
Ukraina 2-0 Slovenien
Irland 1-1 Bosnien Hercegovina

Tufft för våra norska grannar som måste åka ner till Ungern och göra två mål. Ukraina verkar storma mot Europamästerskapen 2016 medan Irland – Bosnien Hercegovina är en öppen historia.