Svenska medaljer i OS i Tokyo 2020 (2021)

Olympics

Då var det dags att summera de olympiska spelen i Tokyo, Japan, som avgjordes sommaren 2021. I ett tidigare inlägg listade vi åtta medaljhopp i OS i Tokyo, varav fem tog medalj.

Det blev totalt 9 medaljer för Sverige i OS, fördelade på 3 guld och 6 silver. Det placerade Sverige på 23:e plats i spelen.

GULD:

Daniel Ståhl, diskus
Armand Duplantis, stavhopp
Hopplandslaget, lagtävling

SILVER:

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, segling 470
Simon Pettersson, diskus
Sarah Sjöström, simning 50 fritt
Josefin Olsson, segling radial
Peder Fredricson, ridsport, hoppning
Damlandslaget i fotboll

Svenska guldmedaljer i OS i Tokyo

Ståhl och Duplantis var förhandsfavoriter som höll för trycket. Gulden var Sveriges första i friidrott i OS-sammanhang sedan OS i Aten 2004. Hopplandslaget säkrade Sveriges första OS-guld i laghoppning sedan 1924.

Svenska silvemedaljer

Dahlberg och Bergström tog sista chansen för en OS-medalj i sin klass då 470 blir en mixad klass 2024. Simon Pettersson tog ett oväntat silver bakom Ståhl, vilket gav en unik svensk dubbelmedalj i diskus! Sjöströms form var svårtippad då hon var åter efter skada, och det blev en silvermedalj! Josefin Olssons medalj får vi lov att beskriva som en sån där oväntad medalj i en sport som ingen känner till, som Sverige alltid lyckas knipa i OS-sammanhang. Fredricsons silvermedalj kom efter omhoppning, men här hade Sverige bud på mer med hela tre ryttare i omhoppningsomgången.

Slutligen kom årets tyngsta förlust, i linje med herrarnas uttåg mot Ukraina i fotbolls-EM, för fotbollsdamerna i OS-finalen mot Kanada. Sverige inledde gruppspelet lysande med storseger (3-0) mot förhandsfavoriten USA, och vann även sin grupp. I slutspelet tog man sig fram till final via segrar mot Japan (3-1) och Australien (1-0). I finalen väntade Kanada som oväntat slog ut USA i semifinalen. Sverige inledde bra och hade 1-0, men åkte på en oturlig straff i andra halvlek. Sedan hade man goda chanser att avgöra i förlängningen, och i den efterföljande straffläggningen, men det blev tyvärr Kanada som lyckades ta guldet. Det som kunde bli ett sagolikt slut på långa landslagskarriärer för Caroline Seger och Hedvig Lindahl blev istället en mycket dyster förlust. Vi hoppas vi får se dessa spelare igen i EM nästa år!

Så säger vi tack och hej till sommarspelen för den här gången, och blickar framåt mot vinter-OS i Peking 2022, samt sommar-OS i Paris 2024! Sverige har flera goda medaljhopp och flera unga talanger på gång, både inom lagsporterna (fotboll, handboll) och de individuella grenarna i friidrott, om man bortser från löpgrenarna. Vi håller tummarna för ytterligare svenska OS-medaljer 2024!

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.