Malmö FF gör det igen – klara för Champions League

”Nu är jag i himlen – med alla Malmö-supportrar”. Orden kommer från Malmö FF:s tränare Jon Dahl Tomasson efter returmatchen mot bulgariska Ludgorets på bortaplan. Efter sammanlagt 3-2 till MFF står det klart att man är tillbaka i fotbollens finrum, för första gången sedan säsongen 2015/2016.

Malmö FF har en lång historia bakom sig av kvalspel till Champions League och European Champion Club’s Cup, som cupen hette tidigare, och spel i huvudturneringen. Första gången var redan 1964 då man mötte Lokomotiv Sofia från Bulgarien, men då blev det utslagning direkt efter sammanlagt 8-5 till Lokomotiv.

F.d MFF spelare, Rolf Eriksson och Bo Larsson. Källa: ”Rolf64 288313a.jpg”  av Skånereportage (CC0 1.0 Universal (CC0 1.0))

Genom åren blev det många kvalomgångar utan att Malmö lyckades ta sig vidare till huvudturneringens gruppspel. Men säsongen 1978/1979 blev det ändring på det. Man tog sig ända till final där Nottingham Forest var för starka och vann finalen med 1-0.

Senast MFF var i gruppspel i Champions League var för 5 år sedan, där man tyvärr stötte på såväl Real Madrid som Paris Saint Germain samt Ukrainas Sjachtar Donetsk, vilka man slog i hemmamatchen i gruppspelets dubbelmöten. I alla övriga matcher blev det förlust.

Vi som älskar betting på Champions League minns vilka enorma odds det var emot Malmö FF den gången, och det verkar vara lika svårt den här gången, eftersom de möter Chelsea, Juventus, och Zenit St Petersburg. Just nu har MFF odds på 41.00 att ta sig ur gruppen, men det är inte helt omöjligt.

Nu skriver vi 2021 och än en gång är Malmö vidare till gruppspel i Champions League!

Marcus Rosenberg strax före matchen mot Sjachtar Donetsk. ”SHAKHTAR DONETSK VS. MALMÖ FF 4 – 0 (6).jpg” av football.ua (CC-BY-SA-3.0)

Händelserikt i sista kvalmatchen

Malmö kom till Bulgarien med 2–0 i bakfickan, en inte alltför trygg ledning, och matchen kunde ha börjat bättre. Redan efter 10 minuter tog Ludogorets ledningen efter en hörna. Efter en kvart kvitterade Malmö med ett läckert skott över målvakten – men efter en lång VAR-granskning dömdes målet bort. Anders Christansen hade knät i ett offsideläge stunden innan bollen gick i nät. Strax före paus kom dock kvitteringen. Då hade man nyss tvingats byta målvakt när Dahlin blev skadad och in kom debutanten Ismael Diawara.

I andra halvlek dömde domaren straff till Ludogorets efter att Colak gjorde en handboll och 2–1 till hemmalaget var ett faktum. Men sen blev det inga fler mål och Malmö återtog sin plats i Champions League.

Så spelas Champions League

Turneringen spelas med 32 lag, fördelat på 8 grupper. Gruppspelet drar igång redan den 14 september och håller på till den 8 december. I februari/mars spelas åttondelarna, kvartsfinalerna avgörs i april medan semifinalerna går av stapeln i månadsskiftet april/maj. Finalen spelas den 28 maj.

Utöver de lagen som Malmö möter i gruppen så finns det en hel del andra topplag som är också med i turneringen. Lag som, till exempel, FC Barcelona, Bayern München, Inter Milan, Manchester United och City, PSG, och flera andra storlag. Det är alltså inga duvungar som väntar Malmö om de skulle ta sig ur gruppen.

Champions League ger klirr i kassan för Malmö

Redan inför säsongen 2021/2022 är Malmö FF Sveriges överlägset rikaste klubb, med ett eget kapital på över 460 miljoner kronor. Det ska ställas i relation till 2:an på listan, Norrköping, som är god för 148 miljoner kronor.

När nu Malmö tagit sig till gruppspelet i CL väntar ännu mer klirr i kassan. För en plats i gruppspelet får MFF 160 miljoner kronor, och varje vunnen match ger ytterligare 28 miljoner. En finalplats ger 158 miljoner.

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.