Så spelas junior-VM i ishockey 2015/16

World Juniors

Förra året fick vi se Kanada lyfta bucklan i junior-VM i ishockey efter att ha besegrat Ryssland i finalen. Sverige kom fyra efter att ha förlorat bronsmatchen mot Slovakien. Vi hoppas på svensk medalj i årets upplaga av turneringen som går av stapeln i Finland 26 december 2015-5 januari 2016. Du hittar spelschemat nedan. Till höger hittar du vinnarodds från Comeon.com.

Tio lag deltar i turneringen och de är indelade i två grupper:

Grupp A:

Kanada
Sverige
USA
Danmark
Schweiz

Grupp B:

Ryssland
Slovakien
Tjeckien
Finland
Vitryssland

En tuff uppgift för Sverige redan i gruppspelet alltså, med två transatlantiska lag, grannrivalerna, och luriga Schweiz. Mot USA och Kanada bör vi ha en fördel av att turneringen spelas i Finland och därmed på stor rink. I grupp B ser vi särskilt fram emot prestigemötet mellan Finland och Ryssland.

Sveriges matcher:

26 december: Scwheiz-Sverige
28 december: Sverige-USA
30 december: Sverige-Danmark
31 december: Kanada-Sverige

Det blir en riktig smällkaramell på nyårsafton när juniorkronorna drabbar samman med mästarna.

Slutspelet:

2 januari: kvartsfinaler
4 januari: semifinaler
5 januari: final och bronsmatch

Vem vinner junior-VM 2015/16?

Det är många faktorer som spelar in i junior-VM, såsom vilka talanger just årets kull har fått fram och huruvida de får ok att spela för sina klubblag. Vi väljer dock att sätta lite fokus på att turneringen spelas på stor rink i Finland vilket ger en fördel till Europeiska lag och Ryssland. Finland har hemmafördel, men det kan även vara en nackdel för de finska nerverna. Sverige borde ha en god chans till medalj i år. Ryssland var nära att komma ikapp Kanada i förra årets final men räckte inte ända vägen fram. Samtidigt har faktiskt Nordamerikanska lag blivit bättre på stor is på senare år, vilket var särskilt tydligt när Kanada vann guld i senior-VM 2015 i Tjeckien i våras.

Vi väljer att satsa en slant på Ryssland i år. Senast de vann, 2011, gjorde de en makalös finalmatch och kan de bara hålla temperamentet i schack kan de gå långt i år.

2016 är sista gången på några år som JVM hålls i Europa. 2017 och 2019 hålls turneringen i Kanada och 2018 i USA. Först 2020 är den tillbaka i Europa (Tjeckien) för att sedan gå tillbaka till Kanada 2021.

Guldligan leder Kanada med 16 guld, följt av Ryssland/Sovjetunionen med 13. Sverige ligger först på femte plats med två guldmedaljer. Tar vi den ädlaste medaljen i år hoppar vi upp på delad 3:e plats med Finland och USA.

Mer info:

http://www.worldjunior2016.com/

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.