Jvm 2016: Dyrköpt svensk seger i premiären

Det blev svensk seger i premiären av junior-VM i ishockey 2016. Juniorkronorna besegrade Schweiz med klara 8-3. Segern blev dock dyrköpt.

William Nylander skadad i första perioden

Matchen inleddes med att Linus Söderström fick göra en fin räddning på ett Schweiziskt friläge. I anfallet efter kunde Sverige ta ledningen genom William Nylander. Efter fem minuter spelade började vad som blev till en rad incidenter där Schweiz utmärkte sig för fult spel. De drog på sig den första 5-minutersutvisningen för tackling mot huvudet. Sverige gjorde inget mål i det numerära överläget, men Oskar Lindblom kunde sätta 2-0 strax efter att Schweiz blivit fulltaligt.

Sverige åkte också på någon enstaka utvisning, men uppvisade ett mer disciplinerat spel. Undantaget var ett 4 minuter långt boxplay i första perioden efter spel med hög klubba. Juniorkronorna visade upp ett effektivt boxplay.

Efter 15 minuter spelade av första perioden kom nästa huvudtackling. Denna träffade illa och målet var William Nylander som fick utgå och föras till behandling. Han spelade inget mer i matchen.  Marcus Pettersson hoppade in och tog en fight vilket får tolkas som ett tecken på en god lagmoral i det svenska laget.

Tyvärr reducerade Schweiz till 2-1 i 4 mot 4 men i power play hittade sedan Nylander nummer två, Alexander, Joel Eriksson Ek för 3-1 vilket även blev slutställningen efter 20 spelade minuter. Efter signalen för periodvila uppstod lite gurgel. Av någon anledning var Schweizarna på dåligt humör idag. De brukar annars visa upp ett disciplinerat försvarsspel och giftiga kontringar.

Sverige drog ifrån i andra perioden

I början av andra perioden kunde Dmytro Timashov, född i Ukraina, kom till Sverige som 7-åring, utöka Sveriges ledning till 4-1 i powerplay. Rasmus Asplund gjorde 5-1 med fyra minuter spelade av mittenakten. Även då höll sig Timashov framme och skymde framför mål. Trevligt att se andra spelare ta för sig i William Nylanders frånvaro.

Efter halva matchen ledde Tre Kronor skotten med 16-8. Schweiz fick ett tröstmål för 5-2. Tillställningen kändes avgjord, men svenska spelarna fick ta en hel del fulsmällar kombinerat med en del otur. Vår andra forwardsstjärna, Adrian Kempe, råkade vrida sig fel innan en tackling och slog huvudet i plexiglaset. Han fick utgå, men verkade ok efteråt. I övrigt var det många höga klubbor och fula efterslängar från Schweiz. Sverige spelade också fysiskt, särskilt backarna Andreas Englund och Adam Ollas Mattsson. Det rörde sig dock oftast om rena tacklingar och inget fulspel. Juniorkronorna verkade inte nämnvärt påverkade av de Schweiziska fasonerna utan spelade av matchen på ett fint sätt. Man hann göra 6-2 innan andra perioden slutade och det innebar Schweiziskt målvaktsbyte.

Tre kronor spelade av tredje perioden

7-2 kom i början på tredje perioden och åter igen var det tack vare trafik framför mål. Sen fick Sverige chansen i powerplay efter en hög klubba men nu var det faktiskt Schweiz som gjorde mål i boxplay efter dräll på offensiva blålinjen. Slutresultatet 8-3 sattes med tre minuter kvar att spela. Rasmus Asplund störtade på mål och den Schweiziska backen gjorde självmål.

Nu återstår för Tre Kronor att slicka sina sår, annars är det risk att premiärmatchen blir en Pyrrhusseger. Måndag 28 december möter vi USA vilket är ett helt annat motstånd. Ska man dra några slutsatser från dagens match är det att svensk ishockey fortfarande är ljusår framför Schweiz som får gå tillbaka till ritbordet och försöka hitta sitt grundspel där de kan rubba de stora nationerna igen. I ishockey-VM 2013 tog de sig till final när de betedde sig som en lagmaskin. Det vore tråkigt om de inte kunde förvalta framgången.

För svensk del såg lagdelarna ut att haka i varandra och man spelade betydligt bättre än i genrepet mot Kanada för några dagar sedan. Vi har många duktiga forwards, en målvakt som levererar och backar som kan spela försvarsspel. Hur långt det räcker kan vi få svar på redan på måndag alltså. Stay tuned!

Övriga resultat:

Tjeckien 1-2 Ryssland: Tjeckien tog ledningen på straff, men Ryssland kvitterade i tredje perioden. Eftersom matcherna i grundspelet inte får sluta oavgjorda gick matchen till straffläggning där Ryssland satte enda straffen.

Kanada 2-4 USA: I det nordamerikanska derbyt i Sveriges grupp tog Kanada ledningen i början av andra perioden och USA kvitterade i densamma. Det var en fartfylld tillställning där lagen bytte chanser med varandra. I tredje perioden fick lagen var sitt powerplaymål och följdes därmed åt till 2-2. I slutänden var det dock USA som kunde dra det längsta strået då de gjorde 3-2 och 4-2 med några minuter kvar av matchen.

Finland 6-0 Vitryssland. Hemmanationen Finland krossade Vitryssland i premiären.